To ciasto Siostry Anastazji to wysoki piernik z wkładką jabłkowo-bakaliową, przekładany masą z kwaśnej śmietany. Blaty ciasta są bardzo miękkie, ale dodatkowo nasączyłam je herbatą z syropem rumowym. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże i wysokie ciasto, bardzo podzielne. Można je długo przechowywać, zresztą najlepiej smakuje na drugi a nawet trzeci dzień po upieczeniu.
*piekłam w foremce 25*34 cm ale śmiało można w większej bo ciasto wychodzi wysokie
Składniki:
na ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g płynnego miodu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 250 g masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
na wkładkę:
- 4 jabłka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 4 jajka
- 250 g bakalii
- cynamon
na krem:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
poncz:
- 1 szklanka herbaty posłodzonej
- 2 kieliszki syropu rumowego
Ciasto:
Wkładka:
Jabłka obrać, pokroić w kostki, zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, żółtka oraz bakalie i wymieszać. Z białek ubić pianę i połączyć. Piec w 170*C około 30 minut.
Krem:
Miękkie masło utrzeć na biało z cukrem pudrem. Powoli ucierając dodawać po łyżce śmietany
Blaty ciasta naponczować. Na jednym rozsmarować połowę kremu, przykryć wkładką jabłkową, rozłożyć pozostały krem i przykryć ciastem. Dowolnie udekorować z wierzchu.
Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńsmacznie <3 :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńZrobie to ciasto! wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńpolecam, naprawdę warto, całej rodzinie bardzo smakowało.
UsuńRobiłam kiedyś i polecam!
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten placek i jest bardzo pyszny i łatwy w zrobieniu!
OdpowiedzUsuńDziękuję za skorzystanie z przepisu 😊 cieszę się że smakował.
UsuńCzy moge rumen naponczowac z herbata I jakie propocje?
OdpowiedzUsuńJasne! A proporcje zależą od tego jak mocno rumowe chcesz mieć to ciasto. Jeśli nie będą go jadły dzieci to ja bym nawet dała pół na pół:)
UsuńCzy pojedynczo moge piec blaty I ciasto mic sie nie stanie?dziekuje za odpowiedz
OdpowiedzUsuńoczywiście można piec je pojedynczo. Nic im nie będzie.
UsuńDziekuje slicznie!prosze podpowiedziec ktore z ciast na swieta Pani by poleciala?czy Pani robila krokiety ze szpinakiem ? Prosze podpowiedziec jezeli Oani robila?blachy mam 20/30 :(Dziekuje:)
UsuńDziekuje:) mam blachy 20\30 :(ktore z ciast Pani by poleciala na Swieta?czy Pani robila krokiety ze szpinakiem ?jezeli tak to prosze pod powiedziec ..Dziekuje :)
OdpowiedzUsuńDziekuje:)mam blachy 20 - 30 cm :( czy Pani moze mi poleecic
OdpowiedzUsuńMAM BLACHY 20X30 A WY MACIE WSZYSCY WIEKSZE I MAM PROBLEM Z TYM BO CIASTO BEDZIE ZA WYSOKIE....CZY MADZIA ROBILAS Z SZPINAKIEM KROKIETY DO BARSZCZU?I JAKIE CIASTA BYS POLECILA NA SWIATECZNY STOL ?
OdpowiedzUsuńRobiłam krokiety ze szpinakiem ale niestety na blogu ich nie ma. Co do ciast to ciężko mi polecić jakies konkretne, sama nie wiem jeszcze co będę piec...
UsuńWLASCIWIE MI CHODZI O BARSZCZ CZERWONY I SMACZNA PRZYSTAWKE DZIEKUJE SLICZNIE.
OdpowiedzUsuńczym zastąpić przyprawe do piernikow w Niemczech nie ma tego
OdpowiedzUsuń