chleb litewski (na drożdżach)


Sprzątając kuchenne szuflady znalazłam torebkę przyprawy do chleba litewskiego. Na opakowaniu był przepis na chleb na zakwasie ale ponieważ akurat nie posiadam zakwasu upiekłam szybki chlebek na drożdżach z dodatkiem tej przyprawy. Chleb wyszedł przepyszny: sprężysty, pulchny i miał grubą chrupiącą skórkę. Był bardzo aromatyczny, z wyraźnym smakiem czarnuszki. Jeśli nie posiadacie gotowej mieszanki możecie taką przyprawę zrobić sami, bo w jej skład wchodzą: czarnuszka, kminek, majeranek, oregano. 

Składniki:
  • 450 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka cukru
  • łyżka przyprawy do chleba litewskiego
Mąkę przesiać i wymieszać z solą i przyprawą. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i wlać do mąki. Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż całkowicie będzie odchodzić od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto uformować w kształt bochenka,  umieścić na blaszce do pieczenia i odstawić jeszcze na kwadrans. Na chlebie zrobić nożem trzy skośne nacięcia i wstawić go do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec pół godziny a następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około pół godziny. Chleb będzie upieczony wtedy, kiedy podczas stukania w jego spodnią skórkę będzie wydawał głuchy dźwięk a skórka będzie twarda. 

1 komentarz:

  1. Czy mogę użyć mąki żytniej razowej typu 2000?

    OdpowiedzUsuń