Sprzątając kuchenne szuflady znalazłam torebkę przyprawy do chleba litewskiego. Na opakowaniu był przepis na chleb na zakwasie ale ponieważ akurat nie posiadam zakwasu upiekłam szybki chlebek na drożdżach z dodatkiem tej przyprawy. Chleb wyszedł przepyszny: sprężysty, pulchny i miał grubą chrupiącą skórkę. Był bardzo aromatyczny, z wyraźnym smakiem czarnuszki. Jeśli nie posiadacie gotowej mieszanki możecie taką przyprawę zrobić sami, bo w jej skład wchodzą: czarnuszka, kminek, majeranek, oregano.
Składniki:
- 450 g mąki
- 25 g drożdży
- 300 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżka cukru
- łyżka przyprawy do chleba litewskiego
Mąkę przesiać i wymieszać z solą i przyprawą. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i wlać do mąki. Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż całkowicie będzie odchodzić od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto uformować w kształt bochenka, umieścić na blaszce do pieczenia i odstawić jeszcze na kwadrans. Na chlebie zrobić nożem trzy skośne nacięcia i wstawić go do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec pół godziny a następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około pół godziny. Chleb będzie upieczony wtedy, kiedy podczas stukania w jego spodnią skórkę będzie wydawał głuchy dźwięk a skórka będzie twarda.
Czy mogę użyć mąki żytniej razowej typu 2000?
OdpowiedzUsuń