środa, 20 lipca 2016

ciasto kokosowe z jagodami i kruszonką


Sezon na leśne jagody powoli dobiega końca dlatego zachęcam do upieczenia jeszcze jednego ciasta z tymi owocami. Zwłaszcza, że na kolejne będziemy musieli czekać znowu rok....Jagody są tak uniwersalne, że pasują praktycznie do każdego rodzaju ciast i deserów ale my najbardziej lubimy takie domowe, babcine "suche" ciasta. Najlepiej z kruszonką. Do tego dodałam dużą ilość kokosu, dzięki czemu było chrupiące.

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklaka cukru
  • 1 szklanki oleju
  • 1 szklanki mleka 
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
dodatkowo:
  • 1,5 szklanki jagód
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kokosu
  • 2 łyżki cukru
Mąkę wymieszać z kokosem i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, następnie wlać olej, wsypać suche składniki i miksując dolewać mleko. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć jagody. Mąkę, masło, cukier i kokos wymieszać i kruszonką posypać wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut. 

7 komentarzy:

  1. Jakie pyszniaste ciasto :) uwielbiam wiórki kokosowe w wypiekach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki to kokos, gdzie go kupić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykły kokos w paczce dostępny w każdym sklepie :)

      Usuń
  4. Zrobiłam i wyszedl mi zakakec :-(
    Nie wiem tylko dlaczego!!??

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie wygląda, a ten kokos bardzo kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie :) Choć my zdecydowanie wolimy ciasta wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up