ciasto mleczne z porzeczkową galaretką



Delikatny i soczysty biszkopt, przełożony mleczną masą, której słodycz przełamałam kwaśną galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu a najlepiej je kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym mleko w proszku. 

A jako dodatek polecam delikatne różowe wino Monte Santi. Będzie doskonałym dopełnieniem słodkiego deseru. 

*foremka 23)28 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
na poncz:
  • 1/3 szklanki wody przegotowanej zimnej
  • sok z  całej cytryny
na galaretkę porzeczkową:
  • 0,5 kg czerwonej porzeczki
  • sok z połowy cytryny
  • 150 g cukru 
  • 1/2 opakowania żelfixu
  • 2 łyżeczki żelatyny
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 175*C około 30 minut. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty. Wodę wymieszać z cytryną i naponczować biszkopty. 

Przygotować galaretkę: Porzeczki opłukać. Wrzucić do rondla, zasypać cukrem, zalać sokiem wyciśniętym z cytryn i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez kilka minut aż owoce się rozpadną. Przełożyć na sito i przetrzeć. Następnie ten mus owocowy przełożyć z powrotem do rondla, zagotować, wsypać żelfix i mieszając gotować około 2 minut. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić. Kiedy zacznie już mocno tężeć wyłożyć ją na biszkopt. Odczekać aż całkowicie zastygnie. 

Krem: mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać na zmianę mleko w proszku i mleko z cukrem. Trzy łyżki masy odłożyć a resztę rozsmarować na warstwie porzeczkowej. Przykryć drugim blatem ciasta  a na wierzch wyłożyć odłożony krem. Udekorować porzeczkami. Schłodzić w lodówce. 

6 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaciekawił mnie przepis na krem. Znając Twoje zdolności, to ciasto prawdziwym niebem w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłem już coś podobnego, było bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozumiem, że galaretkę z czerwonej porzeczki z poprzedniego przepisu można wykorzystać w tym cieście.
    Do jakiej ilości gotowej galaretki dodać 2 łyżeczki żelatyny ?

    OdpowiedzUsuń