Delikatny i soczysty biszkopt, przełożony mleczną masą, której słodycz przełamałam kwaśną galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu a najlepiej je kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym mleko w proszku.
A jako dodatek polecam delikatne różowe wino Monte Santi. Będzie doskonałym dopełnieniem słodkiego deseru.
*foremka 23)28 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
- 200 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
na poncz:
- 1/3 szklanki wody przegotowanej zimnej
- sok z całej cytryny
na galaretkę porzeczkową:
- 0,5 kg czerwonej porzeczki
- sok z połowy cytryny
- 150 g cukru
- 1/2 opakowania żelfixu
- 2 łyżeczki żelatyny
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 175*C około 30 minut. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty. Wodę wymieszać z cytryną i naponczować biszkopty.
Przygotować galaretkę: Porzeczki opłukać. Wrzucić do rondla, zasypać cukrem, zalać sokiem wyciśniętym z cytryn i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez kilka minut aż owoce się rozpadną. Przełożyć na sito i przetrzeć. Następnie ten mus owocowy przełożyć z powrotem do rondla, zagotować, wsypać żelfix i mieszając gotować około 2 minut. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić. Kiedy zacznie już mocno tężeć wyłożyć ją na biszkopt. Odczekać aż całkowicie zastygnie.
Krem: mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać na zmianę mleko w proszku i mleko z cukrem. Trzy łyżki masy odłożyć a resztę rozsmarować na warstwie porzeczkowej. Przykryć drugim blatem ciasta a na wierzch wyłożyć odłożony krem. Udekorować porzeczkami. Schłodzić w lodówce.
Bardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle świetne ciasto.
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie przepis na krem. Znając Twoje zdolności, to ciasto prawdziwym niebem w gębie!
OdpowiedzUsuńJadłem już coś podobnego, było bardzo dobre
OdpowiedzUsuńRozumiem, że galaretkę z czerwonej porzeczki z poprzedniego przepisu można wykorzystać w tym cieście.
OdpowiedzUsuńDo jakiej ilości gotowej galaretki dodać 2 łyżeczki żelatyny ?
Apetycznie tu u Ciebie)))
OdpowiedzUsuń