W sadach i na bazarkach królują owoce, grzech więc nie wykorzystać och do ciast. Latem najbardziej lubimy proste wypieki z dodatkiem soczystych owoców i takie ciasta właśnie najczęściej piekę, kiedy jest gorąco. Ciasto makowe choć proste było tak smaczne, że zanim zdążyło wystygnąć to połowa blaszki była już zjedzona.
A jako dodatek do ciasta czy deseru polecam Monte Santi- wspaniałe wino o świeżym, owocowym bukiecie.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
- 250 g masy makowej
- 250 g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 150 g masła
- 3 jajka
- skórka z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni
- 1 szklanka wypestkowanych śliwek
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka masła
- łyżka cukru
Uwaga: jeśli nie mamy masy makowej to wystarczy ugotować mak. W tym celu 180 g maku zalać wodą na tyle, żeby przykryła mak o centymetr i posłodzić 3 łyżkami cukru. Gotować kilka minut aż mak wciągnie wodę. Następnie zmielić lub rozdrobnić blenderem. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Powoli miksując dodawać po łyżce masy makowej. Gotowe ciasto wyłożyć do foremki wyścielonej pergaminem. Na cieście ułożyć śliwki i wiśnie. Pozostałe masło, mąkę i cukier zagnieść na kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. piec w 180*C około 45 minut.
wyszło pysznie...idealne do jesienne wieczory do herbaty :D
OdpowiedzUsuń