wtorek, 28 czerwca 2016

proste ciasto czekoladowe



Proste ciasto dla tych, którzy nie lubią mas i kremów. Jest wilgotne, ma mocno czekoladowy smak i długo pozostaje świeże. Polecam je podać ze świeżymi sezonowymi owocami lub konfiturą. Doskonały wypiek do popołudniowej herbatki w środku tygodnia. 

Składniki na foremkę 23 cm:
na ciasto:
  • 125 ml mleka
  • 70 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 70 ml oleju
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
na polewę:
  • 100 g deserowej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka kokosu
dodatkowo:
  • czereśnie lub inne owoce 
Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Jajko utrzeć z cukrem na białą masę. Ucierając dolewać olej i śmietanę. Dodać mleko z czekoladą.  Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać i przelać do foremki silikonowej lub metalowej wyłożonej papierem. Piec w 170*C przez około pół godziny, sprawdzając patyczkiem. Wystudzić ciasto i wyjąć z formy. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać ciasto i posypać kokosem. Na wierzchu ułożyć owoce. 

środa, 22 czerwca 2016

lody na gorących truskawkach


Do jedzenia lodów w letnie upały chyba nikogo nie trzeba zachęcać ale ja dziś chcę Wam pokazać mój sposób na ich podanie. Nie są to klasyczne lody z owocami i bitą śmietaną ale podane na gorących przesmażonych z cukrem truskawkach. Oczywiście można użyć także innych owoców sezonowych- lody smakują też świetnie z wiśniami, bananami czy jagodami.  Podając lody, zwłaszcza jeśli podajemy je gościom, warto zadbać o to aby serwować je w ładnych pucharkach lub miseczkach, bo nie od dziś wiadomo, że jemy najpierw oczami a piękny pucharek przyciąga wzrok. Przy tej okazji chcę Wam polecić takie miseczki jak ta widoczna na zdjęciu, które możecie kupić w sklepie internetowym Strefa Ulubiona pod tym linkiem: klik, dostępne są w czterech pięknych letnich kolorach. Mojej córeczce tak się spodobały, że jada w nich nawet zupę. 

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g truskawek
  • łyżka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 6 gałek lodów o dowolnym ulubionym smaku
  • garść poziomek
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na drobne kawałki. Wrzucić je do rondelka, zasypać cukrem i cynamonem, skropić sokiem z cytryny. Dusić kilka minut aż puszczą sok (jeśli tego soku jest dużo, to należy go odparować). Na dno pucharków nałożyć ciepłe truskawki na na nie lody. Posypać poziomkami i udekorować świeża miętą lub melisą. Podawać natychmiast po przygotowaniu. 

wtorek, 21 czerwca 2016

mocno czekoladowe ciasto z advocatem i mandarynkami


Nieskromnie mówiąc to ciasto jest przepyszne! Zwłaszcza jeśli lubicie ciężkie wypieki. Mocno czekoladowe, wilgotne, przełożone pianką z advocatem. Ładnie się kroi i jest bardzo podzielne. Dodatkowej soczystości dodają mu mandarynki z puszki. Polecam na rodzinne przyjęcia.  

*foremka 23*23 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 125 ml mleka
  • 70 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 70 ml oleju
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
na piankę:
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 200 ml advocata
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wrzątku
  • puszka mandarynek
  • 3 łyżki cukru pudru
Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Jajko utrzeć z cukrem na białą masę. Ucierając dolewać olej i śmietanę. Dodać mleko z czekoladą.  Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem. Piec w 170*C przez około pół godziny, sprawdzając patyczkiem. Wystudzi i przekroić na dwa blaty. 

Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Odstawić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Nadal miksując wlewać advocat a następnie wystudzoną żelatynę. Masę podzielić na połowę i przełożyć nią ciasto. Na wierzchu ułożyć cząstki mandarynek. Wstawić do lodówki minimum na kilka godzin. 

czwartek, 16 czerwca 2016

cynamonowy sernik z brzoskwiniami



Jeśli znudziły Wam się serniki klasyczne, wystarczy dodać jeden mały składnik aby zupełnie zmienić smak ciasta. W taki właśnie sposób nasz ulubiony sernik zmieniłam szczyptą cynamonu, który całkiem dobrze komponuje się z brzoskwiniami z puszki. Połączenie może bardziej jesienne, ale nie od dziś wiadomo, że sernik jest dobry na każdą okazję. 

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 7 białek
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • puszka brzoskwiń
Składniki ciasta zagnieść, podzielić ciasto na dwie nierówne części i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno blaszki wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i podpiekać około 10 minut.  Masło utrzeć z cukrem a następnie z żółtkami. Dodać ser, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Zmiksować. Białka ubić na sztywno. Delikatnie za pomocą dużej łyżki wmieszać do masy serowej. Wyłożyć ją na podpieczony spód, na masę serową położyć pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć pozostały kawałek ciasta. Piec w 170*C przez około 45 minut. Studzić w uchylonymi piekarniku. 

poniedziałek, 13 czerwca 2016

kokosowe tartaletki z poziomkami



Poziomki w moim ogródku szaleją, mamy rekordowy urodzaj. Grzechem byłoby nie wykorzystać ich do wypieków, w końcu maja one niepowtarzalny smak. Połączyłam je z kokosem i był to strzał w dziesiątkę, bo te dwa smaki idealnie do siebie pasują. Deser z wyglądu może banalny ale w smaku nieziemski. 

Składniki na 8 tartaletek:
na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kokosu
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 500 ml mleka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki kokosu
  • łyżka cukru
  • 2 szklanki poziomek
Składniki ciasta najpierw posiekać a następnie zagnieść i schłodzić w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować i wycinać koła trochę większe niż foremka na tartaletki. Foremki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylepić ciastem, dno nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut, aż się zarumienią. Wystudzić i delikatnie wyjąć z foremek. 
Przygotować nadzienie: połowę mleka zagotować z masłem, w reszcie wymieszać mąkę ziemniaczaną, cukier, kokos. Wlać na gotujące się mleko i mieszać aż zgęstnieje. Wtedy dodać białą czekoladę i połączyć. Gorącym kremem nadziewać tartaletki. Kiedy krem przestygnie na wierzchu położyć poziomki i lekko oprószyć kokosem. 


piątek, 10 czerwca 2016

letnie ptasie mleczko z owocami



Ciasto idealne na letnie dni- lekkie, soczyste a co najważniejsze: bez pieczenia. Do jego użycia można użyć dowolnych ulubionych owoców, ja wykorzystałam truskawki, jagody i poziomki. Chyba specjalnie nie trzeba go zachwalać, myślę że skusi się na nie każdy miłośnik ciast z galaretką. 

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 250 g truskawek
  • szklanka jagód
  • 1/2 szklanki poziomek
  • 500 m mleka
  • 5 łyżek żelatyny
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 2 opakowania galaretki owoce leśne
Dno i boki blaszki wyścielić papierem do pieczenia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach wody, tak samo galaretki o smaku owoców leśnych. Biszkopty zamaczać w galaretce truskawkowej i układać na dnie blaszki do pieczenia. Truskawki pokroić i wymieszać z wystudzoną galaretką,  jagody wymieszać z galaretką o smaku owoców leśnych. Odstawić w chłodne miejsce. 
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić. Dodać do masy z masła i zmiksować dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z pozostałą masą. Podzielić ją na połowę i do jednej części dodać kakao. Na biszkopty wylać masę kakaową i od razy wstawić blaszkę do lodówki (masa dość szybko tężeje, dlatego najlepiej po wylaniu każdej warstwy szybko wstawić na chwilę do lodówki). Następnie wylać galaretkę z borówkami, kiedy stężeje wyłożyć białą masę a później truskawki w galaretce. Na wierzchu ułożyć poziomki. Odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całość porządnie stężała. 


środa, 8 czerwca 2016

Obieraczki julienne, czyli sztuka w kuchni!



Jeśli gotowanie jest dla Ciebie sztuką, a Twoje potrawy to uczta dla podniebienia i oczu, to sprawdź już dziś jak przysłuży Ci się obieraczka julienne!



Obieraczka do julienne to przyrząd, który w swojej kuchni powinien mieć każdy miłośnik gotowania. Pozwoli nam ona w szybki i prosty sposób przygotować efektowną potrawę, która zachwyci zarówno smakiem, jak i swoim wyglądem. Wszyscy doskonale wiemy, że posiłki powinny być przyrządzone tak, by cieszyły zarówno oczy, jak i podniebienie osób je kosztujących. Właśnie dlatego warto skusić się na zainwestowanie w ten pozornie nieistotny przyrząd, który pozwoli nam na wyczarowanie potrawy, która pozytywnie zaskoczy wszystkich.
Julienne to technika krojenia warzyw, w szczególności takich jak: ziemniaki, marchew, pory, seler czy też buraki. Stosując obieraczkę julienne, tworzymy z naszych warzyw cienkie słupki, które następnie mogą być wykorzystane w przygotowaniu bardzo wielu potraw. Myśląc o tym sposobie krojenia warzyw, bardzo często przychodzi nam na myśl kuchnia chińska, jednak historycy nie są pewni, z jakiego kraju wywodzi się technika julienne.
Obieraczka julienne to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich osób, ceniących sobie połączenie prostoty użycia z najwyższą jakością wykonania akcesoriów kuchennych. Pozwala ona w szybki sposób pokroić różnego rodzaju warzywa, bez konieczności używania do tego siły.

Czym się wyróżnia dobra obieraczka julienne?
- obrotowe ostrze, dzięki któremu z równą łatwością pokroimy warzywa zarówno podłużne, jak i okrągłe; niezależnie od kształtu warzywa, zostanie ono pocięte w słupki o identycznych wymiarach,
- podwójne ostrze, dzięki któremu obieraczka może być swobodnie używana zarówno przez osoby prawo- jak i leworęczne,
- obecność zestera, dzięki któremu łatwo zetrzemy skórkę z warzyw takich jak na przykład młode ziemniaczki, a także z cytrusów,
- wygodny uchwyt, zapewniający komfort posługiwania się obieraczką przez długi czas.
Dzięki obieraczce możemy szybko wyczarować potrawy, których przygotowanie trwałoby bardzo długo przy użyciu tradycyjnego noża. Pocięte w słupki warzywa z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania zupy, sosu do mięsa, idealnie sprawdzą się również jako ozdoba talerza, na którym zaserwujemy naszym gościom potrawę.Decydując się na zakup obieraczki do julienne, możemy mieć pewność, że inwestujemy w narzędzie, które będzie służyło w naszej kuchni przez wiele lat.


wtorek, 7 czerwca 2016

rolada kawowa z rodzynkami w rumie



Niedawno rozpoczęłam współpracę z firmą tommycafe - internetowym dystrybutorem kawy i herbaty. Zanim trafiłam na ich stronę, nie wiedziałam, że istnieją kawy w tak różnych smakach. Przetestowałam kilka z nich i choć na co dzień nie jestem smakoszem kawy to absolutnie przypadły mi do gustu dwie z nich: kawa o smaku orzecha laskowego i kawa o smaku mięty z czekoladą. Jeśli lubicie takie połączenie, to gorąco polecam, kawa smakuje jak popularne miętowe czekoladki. Kawę o smaku waniliowym wykorzystałam do zrobienia rolady. Nadziałam ją kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem orzechów, kawy i rodzynek w rumie. Rolada wyszła bardzo lekka i delikatna. W sam raz na lato. 

*foremka 40*30 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki
  • łyżeczka kawy waniliowej od tommycafe
  • 4 łyżki rodzynek namoczonych w rumie
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • opakowanie śnieżki
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • 100 g czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • posypka czekoladowa
Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem lub silikonowej macie do rolad.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 15 minut, uważając, żeby nie przesuszyć biszkoptu (wtedy rolada będzie się łamać). Po wyjęciu ciasta z piekarnika przykryć je wilgotną ściereczką i zwinąć w roladę. Kawę zaparzyć w kilku łyżkach wody i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Wmiksować do niej mascarpone i kawę (razem z fusami). Wmieszać orzechy i rodzynki. Roladę rozwinąć, posmarować kremem i zwinąć. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą i polać roladę. Posypać czekoladowymi wiórkami i schłodzić w lodówce. 

środa, 1 czerwca 2016

domowy kopiec kreta


Kiedyś było to bardzo popularne ciasto a to za sprawą gotowca jeden z popularnych firm, która wypuściła go na rynek. Mojej rodzince ostatnio przypomniało się to ciasto więc postanowiłam je zrobić od podstaw, bo zupełnie nie rozumiem po co potrzebny tu proszek pełen chemii. Ciasto jest wręcz banalne do przygotowania, ja ułatwiłam sobie jeszcze pracę używając silikonowej tortownicy, do której biszkopt nie przywarł. Taką tortownicę możecie kupić niedrogo w sklepie StrefaUlubiona, tutaj: klik . Na pewno przyda Wam się nie raz. 

*foremka o średnicy 26 cm
Składniki:

  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 50 g dowolnej ciemnej czekolady 
  • 3 banany
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie żółtka. Masę ubić na gęsto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy (silikonowej nie trzeba smarować) i piec w 175*C przez około 30 minut. Wystudzić (najlepiej przez noc). Biszkopt przekroić na połowę, dolną część ułożyć na talerzu a górną pokruszyć drobno. Banany obrać i ułożyć na spodzie biszkopta. czekoladę drobno posiekać. Śmietankę ubić na sztywno z usztywniaczem i wmieszać do niej czekoladę, wyłożyć na banany formując kopiec. Wierzch obsypać pokruszonym biszkoptem lekko dociskając. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. 




zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up