kokosowe tartaletki z poziomkami



Poziomki w moim ogródku szaleją, mamy rekordowy urodzaj. Grzechem byłoby nie wykorzystać ich do wypieków, w końcu maja one niepowtarzalny smak. Połączyłam je z kokosem i był to strzał w dziesiątkę, bo te dwa smaki idealnie do siebie pasują. Deser z wyglądu może banalny ale w smaku nieziemski. 

Składniki na 8 tartaletek:
na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kokosu
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 500 ml mleka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki kokosu
  • łyżka cukru
  • 2 szklanki poziomek
Składniki ciasta najpierw posiekać a następnie zagnieść i schłodzić w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować i wycinać koła trochę większe niż foremka na tartaletki. Foremki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylepić ciastem, dno nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut, aż się zarumienią. Wystudzić i delikatnie wyjąć z foremek. 
Przygotować nadzienie: połowę mleka zagotować z masłem, w reszcie wymieszać mąkę ziemniaczaną, cukier, kokos. Wlać na gotujące się mleko i mieszać aż zgęstnieje. Wtedy dodać białą czekoladę i połączyć. Gorącym kremem nadziewać tartaletki. Kiedy krem przestygnie na wierzchu położyć poziomki i lekko oprószyć kokosem. 


4 komentarze:

  1. Bardzo sympatyczny przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi się zachciało poziomek!! :) Przepis wygląda smakowicie, będę musiała wypróbować bo lubię kruche ciacha z dobrym nadzieniem i z fajnym połączeniem smaków :)

    OdpowiedzUsuń