Poziomki w moim ogródku szaleją, mamy rekordowy urodzaj. Grzechem byłoby nie wykorzystać ich do wypieków, w końcu maja one niepowtarzalny smak. Połączyłam je z kokosem i był to strzał w dziesiątkę, bo te dwa smaki idealnie do siebie pasują. Deser z wyglądu może banalny ale w smaku nieziemski.
Składniki na 8 tartaletek:
na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kokosu
- szczypta soli
na nadzienie:
- 500 ml mleka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- 50 g białej czekolady
- 2 łyżki kokosu
- łyżka cukru
- 2 szklanki poziomek
Składniki ciasta najpierw posiekać a następnie zagnieść i schłodzić w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować i wycinać koła trochę większe niż foremka na tartaletki. Foremki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylepić ciastem, dno nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut, aż się zarumienią. Wystudzić i delikatnie wyjąć z foremek.
Przygotować nadzienie: połowę mleka zagotować z masłem, w reszcie wymieszać mąkę ziemniaczaną, cukier, kokos. Wlać na gotujące się mleko i mieszać aż zgęstnieje. Wtedy dodać białą czekoladę i połączyć. Gorącym kremem nadziewać tartaletki. Kiedy krem przestygnie na wierzchu położyć poziomki i lekko oprószyć kokosem.
Z poziomkami- pychotka.
OdpowiedzUsuńBardzo sympatyczny przepis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle mi się zachciało poziomek!! :) Przepis wygląda smakowicie, będę musiała wypróbować bo lubię kruche ciacha z dobrym nadzieniem i z fajnym połączeniem smaków :)
OdpowiedzUsuńŚliczne :)
OdpowiedzUsuń