wtorek, 21 czerwca 2016

mocno czekoladowe ciasto z advocatem i mandarynkami


Nieskromnie mówiąc to ciasto jest przepyszne! Zwłaszcza jeśli lubicie ciężkie wypieki. Mocno czekoladowe, wilgotne, przełożone pianką z advocatem. Ładnie się kroi i jest bardzo podzielne. Dodatkowej soczystości dodają mu mandarynki z puszki. Polecam na rodzinne przyjęcia.  

*foremka 23*23 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 125 ml mleka
  • 70 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 70 ml oleju
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
na piankę:
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 200 ml advocata
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wrzątku
  • puszka mandarynek
  • 3 łyżki cukru pudru
Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Jajko utrzeć z cukrem na białą masę. Ucierając dolewać olej i śmietanę. Dodać mleko z czekoladą.  Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem. Piec w 170*C przez około pół godziny, sprawdzając patyczkiem. Wystudzi i przekroić na dwa blaty. 

Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Odstawić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Nadal miksując wlewać advocat a następnie wystudzoną żelatynę. Masę podzielić na połowę i przełożyć nią ciasto. Na wierzchu ułożyć cząstki mandarynek. Wstawić do lodówki minimum na kilka godzin. 

3 komentarze:

  1. Osobiście nie lubię suchych ciast, musi być mokre :) Przepis brzmi kusząco...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne musi być. Biorę kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up