Ciasto idealne na letnie dni- lekkie, soczyste a co najważniejsze: bez pieczenia. Do jego użycia można użyć dowolnych ulubionych owoców, ja wykorzystałam truskawki, jagody i poziomki. Chyba specjalnie nie trzeba go zachwalać, myślę że skusi się na nie każdy miłośnik ciast z galaretką.
*blaszka 25*34 cm
Składniki:
- paczka okrągłych biszkoptów
- 250 g truskawek
- szklanka jagód
- 1/2 szklanki poziomek
- 500 m mleka
- 5 łyżek żelatyny
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 2 opakowania galaretki owoce leśne
Dno i boki blaszki wyścielić papierem do pieczenia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach wody, tak samo galaretki o smaku owoców leśnych. Biszkopty zamaczać w galaretce truskawkowej i układać na dnie blaszki do pieczenia. Truskawki pokroić i wymieszać z wystudzoną galaretką, jagody wymieszać z galaretką o smaku owoców leśnych. Odstawić w chłodne miejsce.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić. Dodać do masy z masła i zmiksować dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z pozostałą masą. Podzielić ją na połowę i do jednej części dodać kakao. Na biszkopty wylać masę kakaową i od razy wstawić blaszkę do lodówki (masa dość szybko tężeje, dlatego najlepiej po wylaniu każdej warstwy szybko wstawić na chwilę do lodówki). Następnie wylać galaretkę z borówkami, kiedy stężeje wyłożyć białą masę a później truskawki w galaretce. Na wierzchu ułożyć poziomki. Odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całość porządnie stężała.
wygląda obłędnie, z chęcią bym zrobiła ale jagód brak ;-(
OdpowiedzUsuńPyszności u Ciebie!
Pycha! :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam i czystym sumieniem mogę polecić. Bardzo pyszne i lekkie ciasto ;)
OdpowiedzUsuńTyle owoców, to musi być pychota i niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńNa jaka dużą to jest blaszke ?
OdpowiedzUsuńRozmiar blaszki jest podany nad składnikami
Usuń