Niedawno rozpoczęłam współpracę z firmą tommycafe - internetowym dystrybutorem kawy i herbaty. Zanim trafiłam na ich stronę, nie wiedziałam, że istnieją kawy w tak różnych smakach. Przetestowałam kilka z nich i choć na co dzień nie jestem smakoszem kawy to absolutnie przypadły mi do gustu dwie z nich: kawa o smaku orzecha laskowego i kawa o smaku mięty z czekoladą. Jeśli lubicie takie połączenie, to gorąco polecam, kawa smakuje jak popularne miętowe czekoladki. Kawę o smaku waniliowym wykorzystałam do zrobienia rolady. Nadziałam ją kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem orzechów, kawy i rodzynek w rumie. Rolada wyszła bardzo lekka i delikatna. W sam raz na lato.
*foremka 40*30 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki
- łyżeczka kawy waniliowej od tommycafe
- 4 łyżki rodzynek namoczonych w rumie
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- opakowanie śnieżki
- 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- 100 g czekolady
- 2 łyżki mleka
- posypka czekoladowa
Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem lub silikonowej macie do rolad.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 15 minut, uważając, żeby nie przesuszyć biszkoptu (wtedy rolada będzie się łamać). Po wyjęciu ciasta z piekarnika przykryć je wilgotną ściereczką i zwinąć w roladę. Kawę zaparzyć w kilku łyżkach wody i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Wmiksować do niej mascarpone i kawę (razem z fusami). Wmieszać orzechy i rodzynki. Roladę rozwinąć, posmarować kremem i zwinąć. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą i polać roladę. Posypać czekoladowymi wiórkami i schłodzić w lodówce.
prezentuje się dobrze :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna ta roladka, a czy można użyć zwykłej kawy (bezsmakowej)?
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń