Proste ciasto dla tych, którzy nie lubią mas i kremów. Jest wilgotne, ma mocno czekoladowy smak i długo pozostaje świeże. Polecam je podać ze świeżymi sezonowymi owocami lub konfiturą. Doskonały wypiek do popołudniowej herbatki w środku tygodnia.
Składniki na foremkę 23 cm:
na ciasto:
- 125 ml mleka
- 70 g czekolady deserowej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 szklanka mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 70 ml oleju
- 125 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
na polewę:
- 100 g deserowej czekolady
- 3 łyżki mleka
- łyżka kokosu
dodatkowo:
- czereśnie lub inne owoce
Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Jajko utrzeć z cukrem na białą masę. Ucierając dolewać olej i śmietanę. Dodać mleko z czekoladą. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać i przelać do foremki silikonowej lub metalowej wyłożonej papierem. Piec w 170*C przez około pół godziny, sprawdzając patyczkiem. Wystudzić ciasto i wyjąć z formy. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać ciasto i posypać kokosem. Na wierzchu ułożyć owoce.
Z pewnością jest bardzo smaczne, uwielbiam czekoladowe wypieki.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię czekoladowe ciasta, ale nie może być zbyt słodkie :)
OdpowiedzUsuńCoś słodkiego :) pycha! Od czasu do czasu nie zaszkodzi chociaż ja staram się nawet desery otrzymywać w tonacji - fit i polecam Ci świetną do tego stronę :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko, ale ja bym do ciasta wcisnęła wydrylowane wiśnie zamiast owoców na wierzch.
OdpowiedzUsuńCiemnego kakao akurat nie mam, ale mam wielką ochotę na wypróbowanie tego przepisu od razu. Zmniejszę po prostu ilość cukru i dam rozpuszczalny Mix fix i bedzie dobrze :) A na wierzch kwaśna porzeczka
OdpowiedzUsuńDobry pomysł z tym mix fix, a przepisu tutaj wszystkie są świetne. Ja bym malinowy mus dała.
Usuń