Jeśli znudziły Wam się serniki klasyczne, wystarczy dodać jeden mały składnik aby zupełnie zmienić smak ciasta. W taki właśnie sposób nasz ulubiony sernik zmieniłam szczyptą cynamonu, który całkiem dobrze komponuje się z brzoskwiniami z puszki. Połączenie może bardziej jesienne, ale nie od dziś wiadomo, że sernik jest dobry na każdą okazję.
*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 125 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
- 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
- 5 żółtek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 7 białek
- 125 g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- puszka brzoskwiń
Składniki ciasta zagnieść, podzielić ciasto na dwie nierówne części i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno blaszki wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i podpiekać około 10 minut. Masło utrzeć z cukrem a następnie z żółtkami. Dodać ser, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Zmiksować. Białka ubić na sztywno. Delikatnie za pomocą dużej łyżki wmieszać do masy serowej. Wyłożyć ją na podpieczony spód, na masę serową położyć pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć pozostały kawałek ciasta. Piec w 170*C przez około 45 minut. Studzić w uchylonymi piekarniku.
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię serniki tego typu. Przyznam, że takiego z brzoskwiniami jeszcze nie jadłem
OdpowiedzUsuńMusiał być cudownie aromatyczny :)
OdpowiedzUsuńAż nieprawdopodobne, jak ciasto może się zmienić po dodaniu jednego składnika :)
OdpowiedzUsuń