batony mleczno- bakaliowe



Składniki:
  • 200 g margaryny
  • 20 dag mleka w proszku 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 g pokruszonych herbatników
  • 150 g bakalii 
  • wafle 
Wodę z cukrem zagotować, dodac pokruszoną czekoladę, rozpuścić. Dodać masło i gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, dodać przesiane mleko w proszku. Mieszać, gdy zacznie gęstnieć dodać bakalie i herbatniki. Przekładać wafle. Przyłożyć czymś cięzkim i schłodzic w lodówce około 3 godziny. 

muffinki czekoladowe z nutellą


Składniki:
  • 280 g mąki
  • 110 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
  • 3 łyżki nutelli
  • czekolada do dekoracji
W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre.
So suchych wlać mokre i wymieszać niedokładnie rózgą. Papilotki na muffiny napełnić ciastem do połowy. Na środek każdej położyć łyżeczkę nutelli i zalać ciastem. Piec w 200*C około 20 minut. Po wystudzeniu udekorować czekoladą.

ciasto czekoladowe z cukinia i mascarpone



To ciasto to mój pierwszy raz z ciastem cukiniowym. I to bardzo udany. Pyszne wilgotne ciasto z delikatnym kremem mascarpone. W smaku bardzo przypomina murzynka. Prezpis na samo ciasto znalazłam u Dorotus. Zmieniłam troche ilość czekolady i odcinęłam sok z cukinii. Dodałam także warstwę mascarpone, której u niej nie było. Bardzo wszystkim smakowal więc na pewno bedzie powtórka.

Składniki na ciasto:
  • 115 g masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki
  • 60 g kakao
  • 2 szkalnki startej cukinii ( ilość przed odcisnięciem soku)
  • po 50 g posiekanej czekolady gorzkiej i mlecznej
 Masło utrzec na puch, ucierając dodawac olej, Dodać cukier, sodę, proszek i sół. Ucierac. Wbić pojedyńczo jajka. Dodawć mąkę na zmianę z jogurtem po łyżce.
Miksujac dodać kakao. Dodac odcisnięta cukinie i posiekaną czekoladę, wymieszać łyżką. Przelać do foremki i piec około 45 minut w 160-170*C.

Masa mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g masła
  • 2 łyzki cukru pudru
  • 1 tabliczka czekolady 

Mascarpone utrzec z cukrem pudrem i masłem na puchową masę. Wyłożćyć na ostudzone ciasto. Czekolade roz[uścić, polać po wierzchu ciasta.

ucierany placek ze śliwkami i orzechami



Nie miałam w planie tego placka, ale niespodziewnie dostałam trochę śliwek. Były nieziemsko słodkie i chyba zgrzeszyłabym, gdybym nie upiekła z nimi ciasta. Prosty przepis znalazłam na tej stronie. Oczywiscie nie byłabym soba, gdybym go troche nie zmieniła. Dodałam do kruszonki orzechy włoskie i posypałam dodatkowo cukrem cynamonowym. Wyszedł wspaniały w swej prostocie. Bo nie od dzis wiadomo, że proste przepisy są najlepsze.

Składniki:
  • 120 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyzka śmietany
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 3/4 szklanki maki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dużych śliwek pokrojonych na połówki 
  • łyzka bułki tartej
Małso ucieramy z cukrem na puch, dodajemy jajko. Ucieramy powoli, żeby masa się nie zwarzyła. dodajemy po kolei wszystkie składniki. Gotowe ciasto  przekładamy do foremki. Śliwki od strony skórki obtaczamy w bułce tartej i układamy na cieście skórka do dołu.

Kruszonka:
  • 85 g masła
  • 3/4 szklanki mąki1/3 szklanki cukru
  • 1 łyzeczka cynamonu
  • 1 łyzka zmielonych orzechów
  • dodatkowo: garść posiekanych orzechów
Składniki kruszonki wyrabiamy aż będzie ona miała grudkowatą konsystencję. Posypujemy nia ciasto. Posiekane orzechy także rozsyoujemy na cieście. Pieczemy ok 40 minutw 180* C. PO ostudzeniu posypujemy cukrem cynamonowym.

babka na majonezie



Kiedy kilka lat temu moja mama zaproponowała to ciasto stanowczym "blee" oznajmiłam, że w życiu nie zjem ciasta z majonezem. I to był błąd. Przekonałam się o tym dzisiaj, kiedy wyjęłam z pieca złotą i puszystą babkę. Chyba nigdy wcześniej nie widziałam i nie udało mi się zrobić bardziej lekkiego i puszystego ciasta. Rozpływa się w ustach, a majonez jest całkowicie niewyczuwalny. Polecam!

Składniki:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 mały słoiczek majonezu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
Białka ubić z pudrem na sztywną pianę. Dodawać po żółtku i nadal  ubijając dodać majonez. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do masy. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać łyżeczkę kakao. Do formy wlać jasne ciasto a następnie ciemne. Piec około 30 minut w 180*C.  

ciasto cytrynowe



Proste ucierane ciasto. Mocno cytrynowe, lekko wilgotne i raczej mało puszyste. Idealne dla amatorów suchych ciast.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 200g masła
  • 150 g cukru pudru
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej
Masło utrzec z cukrem pudrem na puch. Dodawac po jednym żółtku, cały czas miksując. Z białek ubić sztywną piane. Mąkę z proszkiem przesiac do masy z żółtkami, dodac białka, sok i skórke z cytryny. Wymieszać delikatnie łyzką drewniana. Przełozyć do blaszki i piec około 45 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu mozna polukrowac lukrem z sokiem z cytryny. 

rubinowy sernik czekoladowy



Napaliłam się na sernik czekoladowy na zimno. Wymarzyłam sobie taki mocno czekoladowy, ciemny z dużą ilościa malin. Niestety nie miałam szczęscia i sernik wyszedł blady ( nie wiem dlaczego) a maliny w moim ogródku zostały spałaszowane niestety nie przeze mnie a przez deszcz. Udało się jednak uzbierać chociaz trochę. Miały tez byc ładne zdjęcia ale moi domowi faceci doamagali sie pokrojenia ciasta zanim dobrze stężało i ględzili namolnie więc kliknęłam na szybko fotkę i niestety jest jaka jest. Ale mimo wszystko smak był ok a nawet bardzo ok, bo od razu ględzili o dokładkę.

Składniki:

na spód:
  • 300 g pokruszonych herbatników w czekoladzie
  • 75 g roztopionej margaryny

Pokruszone drobno herbatniki wymieszać dokładnie z margaryną i wyłozyć nimi dno foremki, mocno ubijajac. Włożyc do lodówki na godzinę, następnie piec ok. 20 minut w 180*C.

na masę serową:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego 
  • 2 tabliczki czekolady 
  • 3  łyzki cukru 
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2 jajka
 Jajka ubic z cukrem w kapieli wodnej. Do utartej na puszsto masy dodawać po łyżce ser. Czekoladę roztopić w kapieli wodnej, zmiksowac z masą serowa. Żelatyne rozpuścić w 1/2 szklance wody, lekko wystudzić, wlać do masy. Całość wylać na ostudzony spód i wstawic do lodówki.

na wierzch:
  •  400 g malin
  • 2 galaretki rubinowe 
Kiedy masa serowa stężeje, wyłożyc  ją na maliny. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody. Gdy wystygna, zalać nimi maliny. Sernik umieścić na 4 godz w lodówce, żeby dobrze stężał.

ciasto Kubuś



Pierwszy raz to ciasto jadłam jako dziecko, później jakoś tak o nim zapomniałam. Wczoraj przeglądając swoje zbiory przepisów natknęłam się na niego i nie mogłam się mu oprzeć. Może i nie wygląda zachwycajaco ale w smaku taki jest. Bardzo lekki i puszysty. Z pewnością nie skończy się na jednym kawałku..

Składniki na blaszkę 24*24 cm:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 op. cukru waniliowego
Białka ubić z cukrami na sztywna pianę, ubijając dodawać po jednym zółtku. Wsypać przesianą makę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w 180*C ok 20 minut.

Krem:

  • 3/4 l soku marchewkowego typu Kubuś
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
Z proszku budyniowego, cukru oraz soku ugotowac budyń na tej samej zasadzie co na mleku. Do gotującego sie dodać margaryne i mieszać aż się połączą. Gorąca masę wylać na biszkopt.

Dodatkowo:

  • paczka herbatników
  • bita smietana 
  • starta czekolada
Na kremie ułożyć herbatniki, nastepnie wyłożyć bitą śmietanę i posypać czekoladą. Przechowywać w lodówce.

ciasto orzechowe z czeresniami i kokosem



Smaczne, wilgotne ciasto orzechowe z czereśniami. Posypane kruszonka kokosowa i wiórkami. Wspaniale smakuje ze szklanką wiśniowej herbaty.

Składniki na ciasto na  blaszkę 24*24 cm:

  • 170 g masła
  • 200 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 zółtka
  • 3 jajka
  • 100 g zmielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g czereśni wypestkowanych
 składniki na kruszonkę:
  • 100 g margaryny
  • 3-4 łyzki wiórków kokosowych 
  • 2 łyżeczki cukru
  • mąka 
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i jajka, zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Szybko wymieszać mikserem. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki. Na ciasto poukładać czereśnie obtoczone w mące. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, posypac nią ciasto. Dodatkowo ciasto posypać wiórkami kokosowymi. Piec ok 45 minut  w 190*C. 

ciasto bakaliowe na oranżadzie



Puszyste ciasto z bakaliami, o konsystencji biszkopta. Pachnące cytryną i pomarańczą. Z moimi ulubionymi kandyzowanymi skórkami.

Składniki:
  • 3 szklanki maki
  • 1 3/4 szklanki cukru (lub mniej)
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka oranżady pomarańczowej
  • skórki kandyzowane z pomarańczy kolorowe
  • suszona zurawina
  • skórki świeżo starte z cytryny i pomarańczy
Białka ubić z cukrem na pianę, dodawć po żółtku, miksować chwilę. Dodać mąkę z proszkiem i reszte składników, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej wcześniej formy i piec około 45 minut w 190*C, sprawdzając patyczkiem czy jest upieczone. Po upieczeniu mozna p[olukrować lub posypac odrobinę cukrem pudrem.

owsianki razowe z czekolada i bakaliami



Pyszne, bardzo kruche ciasteczka. Łatwe do zrobienia. Można użyć swoich ulubionych bakalii, ja dodałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i suszoną żurawinę. Z jednej porcji ciasta wyszło mi 27 sporej wielkości ciastek.

Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
1/2 szklanki mąki żytniej razowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny bardzo zimnej
1 łyżka oleju
1 łyzka śmietany 12%
suszona żurawina
skórka pomarańczowa kandyzowana
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1 1/2 tabliczki białej czekolady
4 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki oprócz czekolady zagnieśc szybko na jednolite ciasto. Wmieszać do ciasta pokrojona czekolade mleczna i 1/2 tabliczki białej. Włożyć do zamrażarki na 10 minut. Wyjąć ciasto i formowac dłońmi kulki, spłaszczać widelcem na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 190*C około 15-20 minut. Wystudzic na kratce. Pozostałą białą czekolade rozpuscić w kąpieli wodej, polać ciastka, udekorowac bakaliami.

owocowa terrina



Miałam ostatnio zaszczyt  wygrać w konkursie Delecty zestaw nowych galaretek i silikonową formę. Musialam od razu wypróbowac jedno i drugie. Forma spisala sie wspaniale, galaretka øatwo z niej wyskoczyla. Galaretki na szybko sá boskie! Tézeja nawet szybciej niz w 30 minut a w smaku sa o niebo lepsze i cudownie owocowe. Jak sok ze swiezych owoców. Polecam!

Skladniki na terrine:

warstwa I:
galaretka na szybko truskawkowa
arbuz

warstwa II:
galaretka na szybko cytrynowa
banan
kiwi

do dekoracji:
brzoskwinia
porzeczka
 

sernik: wiśnie i piernik



To ciasto to połączenie delikatnej serowej masy, wiśni i pierniczków. Wyśmienity smak, lekka konsystencja. 

Składniki:
  
ciasto: 
-1 1/2 szkl. mąki pszennej
-1/2 szkl.cukru pudru
-1/2 kostki margaryny
-2 żółtka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odłożyć do lodówki. 

masa serowa:
- 1 kg sera wiaderkowego
-15 dag masła
-4 jajka
-25 dag cukru
-2 opakowania budyniu waniliowego
-skórka otarta z cytryny

Masło utrzeć na puch z cukrem, nastepnie ucierając dodawać po jednym żółtku. Gdy masa ładnie się utrze, dodawać po trochę sera i cukier waniliowy. Z białek ubić pianę i delikatnie mieszając łyżką dodać do sera. Dodać skórkę cytrynową. 

dodatkowo:
-20 pierniczków z nadzieniem wiśniowym
- 15 dag wiśni świezych lub z wiśniówki
- 1/2 opakowania cukru migdałowego

Ze schłodzonego ciasta odlożyć trochę na zrobienie kratki, resztę rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej margaryna i wysypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć 1/2 masy serowej, rozłożyć pierniczki i zalać resztą sera. Z pozostałego ciasta wykroić paski i ułożyć z nich kratkę na serze. Pomiędzy kratki ułożyć wiśnie. Piec około godzinę w 190*C. Po upieczeniu zostawić w piekarniku na godzinę a przed krojeniem najlepiej odstawić na całą noc.  Po wystudzeniu posypać cukrem migdałowym.

deser truskawkowa tęcza



Sezon truskawkowy w pełni i ja nie jestem w stanie przejść obojetnie obok straganu uginającego się pod ciężarem tych czerwonych, pachnących owoców. Znowu dałam się skusic i wróciłam do domu z koszykiem truskawek. A że ciast owocowych u mnie ostatnio było dużo, to teraz będzie coś innego. Deser na zimno, soczysty, lekki, orzeźwiający. I szybki, bo takie sa najlepsze.  Porcja dla 4 osób.

Warstwa 1: 20 dag truskawek rozdrobniłam blenderem i wymieszałam ze schłodzoną galretka truskawkową, rozpuszczoną w 350 ml wody.

Warstwa 2: 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego wymieszałam z galaretką wiśniową rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody.

Warstwa 3: kawałki truskawek zalałam galaretką truskawkową. Rozpuściłam 1/2 opakowania w 3/4 szklanki wody.

Wierzch udekorowałam bitą śmietaną.

Nic skomplikowanego, banalnie prosty a w smaku obłędnie pyszny.

mleczna kanapka vel milky way

 
 
 
W różnych miejscach pojawia sie pod róznymi nazwami. Ciasto, które zna chyba każdy. U mnie pojawia sie często, bo jest bardzo lubiane. Zrobiłam je wczoraj, bo ostatnio ciagle ciasta z truskawkami i wszystkim nam zaczeły one wychodzić troche bokiem. W dodatku zrobiłam też truskawkowy deser, więc ciasto koniecznie musiało byc innego gatunku. Nie ma co sie nad nim rozpisywać, po prostu trzeba spróbować. Krem mleczny ma bardzo charakterystczny i oryginalny smak. Jeśli komuś wydaje sie zbyt mdły, można jako jedna warstwę dodać jakiś kwaśny dżem, najlepiej wiśniowy lub żurawinę. Z takim kwaskowatym posmakiem jest nawet lepszy.  Bardzo smakuje dzieciom. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, musicie koniecznie upiec. 
 
Składniki:
 
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
Masa mleczna:
  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 25 dag margaryny
  • 2 szklanki mleka w proszku pełnego (niebieskie opakowanie)
Polewa:
  • 15 dag czekolady mlecznej
  • około 6 łyżek mleka
  • wiórki z białej czekolady
 
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miekką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta, odczekać chwilę aż stężeje i posypać wiórkami białej czekolady. Schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.

tartaletki śmietanowe z owocami



Truskawkowych wypieków ciąg dalszy. Udało mi sie kupic wybornie słodkie i aż żal mi było je zjeść. Zdecydowałam się jednak, że skoro wreszcie kupiłam sobie foremki do tartaletek, to będą tartaletki śmietanowe.  Z tego przepisu wielokrotnie piekłam placek i zawsze świetnie się udawał, z tartaletkami było tak samo. Nawet o dziwo łatwo wyszły z foremek. Nie moge sie doczekać borówek, bo ten przepis z nimi jest jeszcze lepszy. Póki co to orzeźwiające truskawki, banan i polewa śmietanowa. Musicie spróbować.

Składniki na 9 tartaletek:

ciasto:
  • 150 g masła
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
Miekkie masło utrzeć  z cukrami. Dodawać powoli p jednym jajku, miksowac tylko do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wlać mleko, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Foremki na tartaletki dokładnie wysmarować margaryna i wysypać bułka tartą. Wyłożyć ciasto, tak aby boki były wysmarowane dokładnie, a środek cienko, żeby zmieściły sie owoce i sos.

wypełnienie:
1 banan
200 g truskawek
300 g śmietany
1 jajko i 1 żółtko
50 g cukru
szczypta cynamonu

Banana i truskawki pokroić na kawałki, wyłozyć na ciasto. Śmietane, jajko, żółtko, cukier i cynamon wymieszać na gładką masę, zalać nią owoce. Piec w 175*C około 30 minut. Po ostudzeniu wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.

keks bananowo- orzechowy



Postanowiłam się na niego skusić, bo wystepuje prawie na każdym blogu jako keks albo chlebek bananowy. Obawiałam się, że może być mdły. ale taki nie był. Wilgotna, zbita konsystencja. Chrupiące orzechy i migdały przełamują słodycz. Najlepiej smakuje z herbatą earl grey. . Przygotowuje się go szybko, bez żadnego długiego ucierania, jednak musi sie długo piec. Aromat z piekarnika przyciągnał wszystkie domowe głodomory z psem włącznie. I nawet on nielubiący bananów na surowo zjadł dwa kawałki:)

Składniki ( piekłam w ćwibakówce 26*10 cm):

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 150 g cukru 
  • 1 jako roztrzepane widelcem
  • 75 g miękkiego masła
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g uprażonych orzechów (dałam włoskie, laskowe i migdały)
  • 1 1/2 szklanki maki ( dałam kopiastą łyżkę żytniej pełnoziarnistej i resztę pszennej)
  • 3/4 łyżeczki sody
Masło, jajko, cukry szybko utrzeć mikserem lub pałką. Dodać banany rozgniecione widelcem. Ważne. żeby nie były roztarte na pulpe, najlepiej gdyby zostały całe kawałeczki. Po dodaniu bananów mieszać łyżką.  Orzechy  i migdały uprażyć na suchej patelni.W osobnej misce wymieszać resztę składników i dodać do masy bananowej. Wsypać orzechy, wymieszać łyżką. Konsystencja ma być gęsta. Przełożyć do przygotowanej foremki i piec około 70 minut w 170*C. Studzic na kratce. Najlepiej smakuje z herbatką.

tort Tomek



Tort na specjalne zamówienie solenizanta. Koniecznie musiał być Tomek. Było ciężko, długo i mozolnie ale po 11 godzinach kombinowania w końcu  Tomek przestał przypominać czołg i zaczął wyglądać jak lokomotywa. Szału nie było, ale głównemu zainteresowanemu się podobało i to najważniejsze. W środku biszkopt kakaowy, truskawki, bita śmietana i ganache z białej czekolady.


torcik z truskawkami



Kolejny wypiek z truskawkami, tym razem biszkopt przełozony bita śmietana i oblany jogurtowo- truskawkową pianką.

Składniki:

  • Biszkopt z 4 jajek
  • 40 dag truskawek
  • 200 ml kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyzkach wody
  • 1 galaretka czerwona
  • duży kubek jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • herbata do nasączenia
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć herbata. . Pierwszą warstwę zrobić z kremówki połączonej z żelatyną, 2 łyzkami cukru pudru i kawałkami truskawek.  Przyłożyć biszkoptowym krązkiem.  Jogurt zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru i  wystudzoną galaretką rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć wylać na biszkopt, poukładac kawałki truskawek. Po całkowitym stężeniu ciasto wyjąć z formy i ewentualnie obsmarować boki bitą  śmietaną.

ciasto czekoladowe bez jajek



Ciasto do którego nie trzeba ani jaj ani masła. Nawet miksera nie trzeba, bo robi sie je trzepaczką w kilka chwil. Podobne do murzynka.  Pysznie smakuje przełożone marmoladą różaną. Porcja na keksówke 10*20 cm

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyzki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oleju
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka octu 
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 
  • marmolada różana
  • cukier puder do posypania 
Czekoladę zetrzeć na tarce. Piekarnik nagrzac do 180*C.  Formemkę wyłozyć papierem. W osobych miskach wymieszac składniki suche i mokre. Następnie mokre wlać do suchych i wymieszać trzepaczką. Przelać do formy i piec około 30 minut. Przekroić po wystudzeniu i przełozyć marmolada. Posypać cukrem pudrem.