ciasto bakaliowe na oranżadzie



Puszyste ciasto z bakaliami, o konsystencji biszkopta. Pachnące cytryną i pomarańczą. Z moimi ulubionymi kandyzowanymi skórkami.

Składniki:
  • 3 szklanki maki
  • 1 3/4 szklanki cukru (lub mniej)
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka oranżady pomarańczowej
  • skórki kandyzowane z pomarańczy kolorowe
  • suszona zurawina
  • skórki świeżo starte z cytryny i pomarańczy
Białka ubić z cukrem na pianę, dodawć po żółtku, miksować chwilę. Dodać mąkę z proszkiem i reszte składników, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej wcześniej formy i piec około 45 minut w 190*C, sprawdzając patyczkiem czy jest upieczone. Po upieczeniu mozna p[olukrować lub posypac odrobinę cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. cukru to ma być 1 szklanka i 3/4 ? bo czytając to na pierwszy rzut oka jest 13/4 szklanki cukru

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak upiekę to dam znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak duża blacha? Takiej jak na zdjęciu nie posiadam.

    OdpowiedzUsuń