W różnych miejscach pojawia sie pod róznymi nazwami. Ciasto, które zna chyba każdy. U mnie pojawia sie często, bo jest bardzo lubiane. Zrobiłam je wczoraj, bo ostatnio ciagle ciasta z truskawkami i wszystkim nam zaczeły one wychodzić troche bokiem. W dodatku zrobiłam też truskawkowy deser, więc ciasto koniecznie musiało byc innego gatunku. Nie ma co sie nad nim rozpisywać, po prostu trzeba spróbować. Krem mleczny ma bardzo charakterystczny i oryginalny smak. Jeśli komuś wydaje sie zbyt mdły, można jako jedna warstwę dodać jakiś kwaśny dżem, najlepiej wiśniowy lub żurawinę. Z takim kwaskowatym posmakiem jest nawet lepszy. Bardzo smakuje dzieciom. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, musicie koniecznie upiec.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
- ½ szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 25 dag margaryny
- 2 szklanki mleka w proszku pełnego (niebieskie opakowanie)
- 15 dag czekolady mlecznej
- około 6 łyżek mleka
- wiórki z białej czekolady
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze
ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao.
Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem
prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego
piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i
podzielić na dwie części.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miekką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta, odczekać chwilę aż stężeje i posypać wiórkami białej czekolady. Schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miekką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta, odczekać chwilę aż stężeje i posypać wiórkami białej czekolady. Schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz