Proste ucierane ciasto. Mocno cytrynowe, lekko wilgotne i raczej mało puszyste. Idealne dla amatorów suchych ciast.
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 200g masła
- 150 g cukru pudru
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel esencji waniliowej
Masło utrzec z cukrem pudrem na puch. Dodawac po jednym żółtku, cały czas miksując. Z białek ubić sztywną piane. Mąkę z proszkiem przesiac do masy z żółtkami, dodac białka, sok i skórke z cytryny. Wymieszać delikatnie łyzką drewniana. Przełozyć do blaszki i piec około 45 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu mozna polukrowac lukrem z sokiem z cytryny.
Ależ wspaniale wygląda!!! Przepiękne, niezwykle apetyczne!
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo, te motylki dodają uroku :)
OdpowiedzUsuń