ciasto cytrynowe



Proste ucierane ciasto. Mocno cytrynowe, lekko wilgotne i raczej mało puszyste. Idealne dla amatorów suchych ciast.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 200g masła
  • 150 g cukru pudru
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej
Masło utrzec z cukrem pudrem na puch. Dodawac po jednym żółtku, cały czas miksując. Z białek ubić sztywną piane. Mąkę z proszkiem przesiac do masy z żółtkami, dodac białka, sok i skórke z cytryny. Wymieszać delikatnie łyzką drewniana. Przełozyć do blaszki i piec około 45 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu mozna polukrowac lukrem z sokiem z cytryny. 

2 komentarze:

  1. Ależ wspaniale wygląda!!! Przepiękne, niezwykle apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda zjawiskowo, te motylki dodają uroku :)

    OdpowiedzUsuń