Nie miałam w planie tego placka, ale niespodziewnie dostałam trochę śliwek. Były nieziemsko słodkie i chyba zgrzeszyłabym, gdybym nie upiekła z nimi ciasta. Prosty przepis znalazłam na tej stronie. Oczywiscie nie byłabym soba, gdybym go troche nie zmieniła. Dodałam do kruszonki orzechy włoskie i posypałam dodatkowo cukrem cynamonowym. Wyszedł wspaniały w swej prostocie. Bo nie od dzis wiadomo, że proste przepisy są najlepsze.
Składniki:
- 120 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyzka śmietany
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- 1 3/4 szklanki maki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dużych śliwek pokrojonych na połówki
- łyzka bułki tartej
Kruszonka:
- 85 g masła
- 3/4 szklanki mąki1/3 szklanki cukru
- 1 łyzeczka cynamonu
- 1 łyzka zmielonych orzechów
- dodatkowo: garść posiekanych orzechów
Bardzo ładnie podany. :)
OdpowiedzUsuńjak pysznie, że ma kruszonkę!
OdpowiedzUsuńplacek ze sliwkami bez krudzonki ani rusz!
Usuńciasto przepysznie się zapowiada :) Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuń