owsianki razowe z czekolada i bakaliami



Pyszne, bardzo kruche ciasteczka. Łatwe do zrobienia. Można użyć swoich ulubionych bakalii, ja dodałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i suszoną żurawinę. Z jednej porcji ciasta wyszło mi 27 sporej wielkości ciastek.

Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
1/2 szklanki mąki żytniej razowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny bardzo zimnej
1 łyżka oleju
1 łyzka śmietany 12%
suszona żurawina
skórka pomarańczowa kandyzowana
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1 1/2 tabliczki białej czekolady
4 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki oprócz czekolady zagnieśc szybko na jednolite ciasto. Wmieszać do ciasta pokrojona czekolade mleczna i 1/2 tabliczki białej. Włożyć do zamrażarki na 10 minut. Wyjąć ciasto i formowac dłońmi kulki, spłaszczać widelcem na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 190*C około 15-20 minut. Wystudzic na kratce. Pozostałą białą czekolade rozpuscić w kąpieli wodej, polać ciastka, udekorowac bakaliami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz