To ciasto to mój pierwszy raz z ciastem cukiniowym. I to bardzo udany. Pyszne wilgotne ciasto z delikatnym kremem mascarpone. W smaku bardzo przypomina murzynka. Prezpis na samo ciasto znalazłam u Dorotus. Zmieniłam troche ilość czekolady i odcinęłam sok z cukinii. Dodałam także warstwę mascarpone, której u niej nie było. Bardzo wszystkim smakowal więc na pewno bedzie powtórka.
Składniki na ciasto:
- 115 g masła
- 1/2 szklanki oleju
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 300 g mąki
- 60 g kakao
- 2 szkalnki startej cukinii ( ilość przed odcisnięciem soku)
- po 50 g posiekanej czekolady gorzkiej i mlecznej
Miksujac dodać kakao. Dodac odcisnięta cukinie i posiekaną czekoladę, wymieszać łyżką. Przelać do foremki i piec około 45 minut w 160-170*C.
Masa mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g masła
- 2 łyzki cukru pudru
- 1 tabliczka czekolady
Mascarpone utrzec z cukrem pudrem i masłem na puchową masę. Wyłożćyć na ostudzone ciasto. Czekolade roz[uścić, polać po wierzchu ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz