krokiety z szynką


Bardzo lubimy krokiety, pojawiają się one na naszym stole przeważnie podczas świąt i uroczystości. Takie z szynką sprawdzą się idealnie, kiedy mamy w lodówce za duży zapas wędliny. Naleśniki na krokiety robię na wodzie, z małym dodatkiem mleka żeby były cieniutkie i delikatne. Smażę je na patelni bez tłuszczu, tylko z jednej strony żeby dobrze się sklejały podczas zwijania. Polecam zrobić większą ilość i zamrozić przed panierowaniem lub zamrozić już usmażone w panierce a potem odgrzać w piekarniku. 

Składniki:
na ciasto:
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • sól
na nadzienie:
  • 150 g wędzonego boczku
  • 300 g wędliny (dowolna szynka, mortadela lub wędzonka)
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
dodatkowo:

  • mąka, jajko i bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Składniki na ciasto zmiksować i odstawić aby trochę zgęstniało. Na teflonowej patelni smażyć bardzo cienkie naleśniki (grube będą się łamać przy zwijaniu) z jednej strony, smażyć do momenty aż górna warstwa będzie ścięta i nie surowa. Naleśniki po usmażeniu układać jeden na drugim i przykryć pokrywką, żeby nie wyschły. 
Boczek  i szynkę pokroić w drobne paseczki, Cebulę posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić a następnie dodać boczek i szynkę. Smażyć kilka minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Przestudzić.
Na środek każdego naleśnika rozłożyć łyżkę nadzienia. Złożyć do środka dwie przeciwległe strony naleśnika a następnie chwycić za jeden nie złożony bok i zwinąć w rulon. Panierować w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na oleju z każdej strony na złoto. 

3 komentarze:

  1. Brzmi ciekawie, ale dodałabym do tego serek, żeby się skleiło))

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja krokiety robię z szynka i żółtym serkiem :o)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy to ciasto na naleśniki będzie także pasowało do kapuścianego farszu?

    OdpowiedzUsuń