Najczęściej murzynka piecze się w wersji "suchej" czyli w keksówce i bez dodatków. W mojej rodzinie murzynek jest bardzo lubiany, pojawia się bardzo często i dlatego ciągle powstają jego nowe wersje. Przepis na samo ciasto jest w naszej rodzinie od wielu lat, zawsze się udaje i dlatego często wykorzystuję do jako ciasto bazowe pod przekładane wypieki. W wersji bez dodatków ale za to z przyprawą do piernika możecie je znaleźć tutaj (klik)
*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 250 g masła lub margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki sody
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżeczki cynamonu
na przełożenie:
- 400 g dżemu wiśniowego
- 2 galaretki wiśniowe
na wierzch:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan-fixu
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
Mleko, kakao, masło i cukier zagotować mieszając co chwila i ostudzić. Mąkę połączyć z cynamonem, i sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec około 40 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wystudzić i wymieszać z dżemem. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na dolną część ciasta i przykryć drugą połową. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Wyłożyć na ciasto i posypać kakao. Schłodzić, przechowywać w lodówce.
jak tu u Ciebie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancko się ten murzynek prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt jest suchy czy trochę mokry ? Czym ewentualnie można go nasączyć?
OdpowiedzUsuńTo murzynek wiec raczej nie będzie suchy. Jesli chcesz to możesz nasączyć herbatą
OdpowiedzUsuń