Miała być tarta z rabarbarem ale udało mi się kupić miękkie nektarynki więc zmieniłam plany. Ciasta z galaretką to jedne z najchętniej jedzonych w mojej rodzinie, zwłaszcza latem. Na osłodę ponurych dni zostawiam więc przepis na takie optymistyczne ciacho:)
*foremka 21 cm
Składniki:
na ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
na nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżi masła
- 3 nektarynki
- galaretka brzoskwiniowa
Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Rozwałkować i wlepić ciastem dno i boki foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 20 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wystudzić.
Proszek budyniowy i cukier wymieszać z odrobiną mleka i wlać na pozostałe gotujące się mleko i ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać masło i mieszać do połączenia. Ciepłą ale nie gorącą masę budyniową wyłożyć na ciasto. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia. Nektarynki pokroić w plasterki i ułożyć na budyniu. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.
Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuń