Ciasteczka robione w tosterze, to dla mnie absolutny hit, zwłaszcza, że uwielbiam ciasto francuskie. Ja nadziałam je serem i rodzynkami ale można dodać do nich w zasadzie wszystko co lubimy. Robi się je ekspresowo, smażenie trochę trwa i jest tym krótsze im wyższą moc ma toster. Myślę, że to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają piekarnika. Zresztą polecam wszystkim, bo są pyszne.
Składniki:
- prostokątny arkusz ciasta francuskiego (275 g)
- 200 g twarogu z kostki
- 2-3 łyżki rodzynek
- 1 żółtko
- łyżeczka budyniu waniliowego
- łyżka cukru pudru + do posypania
Rodzynki zalać wrzątkiem na klika minut a następnie odcedzić. Ser wymieszać z żółtkiem , cukrem pudrem i budyniem oraz rodzynkami.
Ciasto podzielić na 8 kwadratów wielkości kromki chleba tostowego. Na połowę nałożyć po dwie łyżki nadzienia w przeciwległych rogach tak, aby po przekątnej zostało trochę miejsca. Po bokach należy zostawić mały margines na sklejenie. Każdy kwadrat z serem przykryć kawałkiem ciasta.
Toster rozgrzać bardzo mocno, od momentu zapalenia się zielonej lampki jeszcze przez około 5 minut. Włożyć ciastka i piec około 15 minut, w zależności od tego jaką toster ma moc i jak mocno wysmażone chcemy mieć ciastka. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
*Można także włożyć kwadraty z ciasta w całości a po usmażeniu przekroić jak tosty
Inspiracja
bardzo ciekawy pomysł, ciastek w tosterze jeszcze nie piekłam...
OdpowiedzUsuńja piekłam pierwszy raz, bardzo jestem zadowolona i polecam!
UsuńGenialne. Chętnei spróbuję:)
OdpowiedzUsuńOryginalny pomysł ;) Jak na to wpadłaś? ;p
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł!
OdpowiedzUsuńPomysł 1 klasa! Po raz pierwszy się z czymś takim spotkałam i jestem zachwycona. A ponieważ zawsze mam "rezerwowo" zamrożony płat ciasta - chętnie wypróbuję przepis :))) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń