poniedziałek, 23 marca 2015

placuszki jaglane z truskawkami


Jeśli lubicie kaszę jaglaną, polecam Wam placuszki na śniadanie lub kolację. Ja za jaglanką nie przepadam ale w takiej formie mi smakowała. Urozmaiciłam je truskawkami. Moja córeczka była nimi zachwycona i pałaszowała z apetytem. 

Składniki:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru + do posypania
  • kilka truskawek
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
Mleko zagotować, wsypać kaszę i gotować około kwadransa, mieszając co jakiś czas. Zdjąć z ognia i wystudzić, zblenderować. Dodać żółtka, cukier puder, sól i wymieszać. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z kaszą. Truskawki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i kłaść łyżką porcje ciasta a na nie nakładać kawałki truskawek. Smażyć z obu stron na złoto. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.


2 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up