Pomysł na to ciasto powstał przypadkiem, bo w lodówce zalegało mi kilka jogurtów. Z wyglądu trochę przypomina sernik i w sumie smakuje też podobnie. Ja zrobiłam je z malinami ale pyszne będzie też z truskawkami lub brzoskwiniami. A tak przy okazji to zastanawiam się co magicznego było w jogurtach bo użyłam różowego jogurtu malinowego a po upieczeniu masa jest biała...
*foremka 23*23 cm
Składniki:
na ciasto murzynkowe:
- 4 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g masła
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jogurtową:
- 700 g jogurtu malinowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
- szklanka malin
Masło, kakao, cukier puder i wodę zagotować a następnie wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do masy kakaowej wmiksować najpierw żółtka a później mąkę. Na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek.
Budyń, mąkę ziemniaczaną, mąkę i cukier puder wymieszać i przesiać. Jogurt zmiksować z jajkami a następnie dodać wymieszane mąki z budyniem. Zmiksować na gładką masę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta murzynkowego a na nie masę jogurtową. Rozłożyć połowę malin i przykryć resztą ciasta. Na wierzchu ułożyć pozostałe maliny. Piec w 160*C z termoobiegiem około godziny. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
pyszności :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis ,ja mialam wlasnie upiec sernik z jogurtow,ale ten przepis ten jest fajny.Uwielbiam murzyneka.Mam pytanie moge uzyc zamiast jogurtu malinowego jogurt grecki.
OdpowiedzUsuńJasne:)
UsuńPięknie i pysznie wygląda to ciasto.
OdpowiedzUsuńjakiej firmy jogurt Pani użyła?
OdpowiedzUsuńNie mam termoobiegu więc na jaki czas i jaką temperaturę ustawić w zwykłym piekarniku góra- dół
OdpowiedzUsuńna temperaturę 180*C
UsuńWizualnie prezentuje się świetnie! A jak smakuje to przekonam się w niedługim czasie bo zapisuję sobie przepis do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńMozna uzyc innej formy rowniez? O innych wymiarach?
OdpowiedzUsuńoczywiście. Można je też zrobić w tortownicy.
Usuń700g jogurtu-ile to bedzie w przeliczeniu na ml,tez ok 700 ? :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!!upiekłam,ale szału nie ma !!szkoda!na pewno już go więcej nie zrobię!
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, że nie smakowało. Ale to jest właśnie kwestia gustu- nie wszystkim wszystko smakuje.
UsuńJedno a lepszych ciast jakie pieklam Bardzo dziekuje za pyszny przepis!!!!
OdpowiedzUsuńJedno z lepszych ciast jakie pieklam dziekuje bardzo za pyszny przepis!!!!!!
OdpowiedzUsuńJedno z lepszych ciast jakie pieklam dziekuje bardzo za pyszny przepis!!!!!!
OdpowiedzUsuńNie wyszedł mi taki piękny gdyż cała masa jogurtowa opadła na dno ...zastanawiam się dlaczego , co zrobiłam źle ?
OdpowiedzUsuńDzisiaj upiekłam jest pyszne polecam :)
OdpowiedzUsuńZapowiadał się super a nawet nie wsadzilam go do piekarnika. Ciasto wyszło za gęste, masa jogurtowa nie przypominała raczej masy. Może jakby Pani podała konkretne proporcje bo szklanka szklance nie równa i rodzaj jogurtów które zostały użyte coś by z tego wyszło a tak na marne poszło tyle produktów.
OdpowiedzUsuńZrobiłam piecze się w piekarniku zobaczymy co z tego wyjdzie ;-)
OdpowiedzUsuńCała masa jogurtów opadła na dno i wcale nie zrobiła się taka biała jak na zdjęciu
OdpowiedzUsuńSzklanka to od wieków 250 ml i nie chce być inaczej 😜
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto tak ocenił je wnuczek:)zrobiłam je ze śliwkami wędzonymi Pychota tylko cukru dodałam do jogurtów więcej
OdpowiedzUsuń