Babka na majonezie, choć już coraz bardziej popularna dla niektórych może wydawać się dziwna. Mnie z początku też dziwił dodatek majonezu w cieście ale szybko przekonałam się o tym, że nie zmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę piernikową. Ciasta z takim dodatkiem robię dość często a na blogu możecie zobaczyć wersję np. z kajmakiem (klik).
* keksówka 30 cm
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki majonezu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- łyżka przyprawy do piernika
dodatkowo:
- 5 łyżek cukru pudru
- ok. łyżka wrzątku
- kolorowa cukrowa posypka
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać majonez i zmiksować. Następnie przesiać mąki i delikatnie wmieszać. Podzielić ciasto na połowę. Jedną część wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodać kakao i przyprawę piernikową. Wymieszać i wylać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Kiedy wystygnie cukier puder wymieszać z wrzątkiem i tym lukrem polać ciasto. Posypać cukiereczkami i odstawić do zastygnięcia.
Taka babka jest bardzo popularna w okresie świat Wielkanocnych. Jeszcze jej nie robiłam, ale musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńjeśli nie robiłaś to polecam. Nie tylko na Wielkanoc.
UsuńUwielbiam wszelakie babki. A piernikowa musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja też uwielbiam:) pozdrawiam:)
UsuńCzy taki dwukolorowy wzorek robi się sam czy ma Pani jakiś sposób na to? Muszę koniecznie spróbować. Pozdrawiam i dziękuję bo Pani blog to skarbnica wiedzy :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa 😊 wzorek zrobi sie sam, ciasto ciemne jest cięższe i podczas pieczenia opada tworząc wzorek. Dlatego ciemne ciasto wylewamy na górę. Pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńMiałam zrobić w weekend ale rodzina zamówiła kolejny raz czekoladowe ciasto z kulkami więc babka musi poczekać. Co do bloga to samiusieńka prawda bo każde danie i ciasto z Pani przepisu udaje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńAleż ona musiała pachnieć!
OdpowiedzUsuńNiedługo będę musiała przyprawę piernikową znów przygotować :)
wiadomo- domowa przyprawa do piernika najlepsza:)
UsuńBabka jest bardzo dobra, pulchna, ładnie pachnie i szybka w wykonaniu - polecam :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za skorzystanie z przepisu i komentarz. Pozdrawiam:)
Usuń