niedziela, 24 czerwca 2012

sernik: wiśnie i piernik



To ciasto to połączenie delikatnej serowej masy, wiśni i pierniczków. Wyśmienity smak, lekka konsystencja. 

Składniki:
  
ciasto: 
-1 1/2 szkl. mąki pszennej
-1/2 szkl.cukru pudru
-1/2 kostki margaryny
-2 żółtka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odłożyć do lodówki. 

masa serowa:
- 1 kg sera wiaderkowego
-15 dag masła
-4 jajka
-25 dag cukru
-2 opakowania budyniu waniliowego
-skórka otarta z cytryny

Masło utrzeć na puch z cukrem, nastepnie ucierając dodawać po jednym żółtku. Gdy masa ładnie się utrze, dodawać po trochę sera i cukier waniliowy. Z białek ubić pianę i delikatnie mieszając łyżką dodać do sera. Dodać skórkę cytrynową. 

dodatkowo:
-20 pierniczków z nadzieniem wiśniowym
- 15 dag wiśni świezych lub z wiśniówki
- 1/2 opakowania cukru migdałowego

Ze schłodzonego ciasta odlożyć trochę na zrobienie kratki, resztę rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej margaryna i wysypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć 1/2 masy serowej, rozłożyć pierniczki i zalać resztą sera. Z pozostałego ciasta wykroić paski i ułożyć z nich kratkę na serze. Pomiędzy kratki ułożyć wiśnie. Piec około godzinę w 190*C. Po upieczeniu zostawić w piekarniku na godzinę a przed krojeniem najlepiej odstawić na całą noc.  Po wystudzeniu posypać cukrem migdałowym.

1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up