poniedziałek, 16 listopada 2015

ciasteczka korzenne na miodzie



Chodząc jeszcze do szkoły zawsze piekłam je na spotkania z przyjaciółkami. Jadłyśmy je wtedy świeże, jeszcze twarde i chrupiące maczając w herbacie. I takie są najlepsze, choć przełożone dżemem lub polane czekoladą wcale nie są gorsze. Przy nich moje ulubione sklepowe pierniczki zostają daleko w tyle. Porcja wydaje się mała, ale kiedy rozwałkujemy ciasto i zaczniemy wykrawać ciasteczka, jest ich naprawdę dużo.

Składniki na około 100 sztuk:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej (bez kakao)
  • 1 jajko
  • 50 g masła
Masło z miodem podgrzewać powoli aż do rozpuszczenia miodu, ale nie wolno zagotować! Mąkę z sodą przesiać,dodać resztę składników i ostudzone masło z miodem. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (jeśli będzie się kleić to trzeba chwilę odczekać aż ciasto stężeje) i foremkami wykrawać ciasteczka. Piec na papierze w 200*C około 5 minut (pilnować bo szybko się spalą!) wyciągać kiedy będą złote ale miękkie.

 Można przełożyć dżemem i polać polewą lub nieprzełożone przechowywać w puszcze nawet 2 tygodnie. Ciasteczka po upieczeniu będą twarde ale drugiego dnia zmiękną. 


4 komentarze:

  1. same pyszności u Ciebie! Czy te ciastka na początku są twarde i potrzebują czasu żeby zmięknąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upiekłam wieczorem a rano już były miekkie:) po upieczeniu nie są twarde jak niektóre, ale mocno chrupiące.pozdrawiam

      Usuń
  2. Jaka wielkość opakowania przyprawy korzennej?

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up