wafel przekładany galaretkową masą



Takie wafle to ekspresowy, tani i łatwy deser. Gotowy andrut łatwo się kroi  i jest bardzo podzielny. Maluchy go uwielbiają, więc nie może go zabraknąć na dziecięcych urodzinach. Warstwy możemy zrobić w dowolnych kolorach, wystarczy tylko zamienić kolory galaretek. Małe rączki same po nie sięgają, dorośli zresztą też.

Składniki:
  • 5 dużych kwadratowych wafli

na masę różową: 
  • 2 galaretki malinowe
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%
na masę żółtą:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%
W osobnych rondelkach umieścić masło i cukier, zagotować. Dodać śmietanę i mieszać aż masa będzie jednolita. Zdjąć z ognia i do każdego garnka wsypać galaretki. Mieszać aż galaretka się rozpuści, odstawić. Jeden arkusz wafla umieścić na folii aluminiowej, zostawiając z każdej strony spory margines. Najlepiej folię podnieść do góry i po bokach obłożyć czymś ciężkim (np. kartonami mleka), wtedy masy nie będą wypływały na boki. Kiedy masy galaretkowe zaczną tężeć, każdą podzielić na połowę i wylewać na zmianę przekładając waflami. Na ostatnią warstwę założyć boki z folii i całość obciążyć czymś ciężkim, np. książką. Odczekać aż masa stężeje. Można umieścić w lodówce. 




.



8 komentarzy:

  1. Smak dzieciństwa:) Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również polecam pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaki przypominające mi wizyty u babci :) koniecznie muszę zrobić, jak szaleć to szaleć...w końcu kiedy jak nie teraz;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zrobiłam z bloku technicznego foremkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły mi wspaniałe choć dodałem śmietane 36% .

    OdpowiedzUsuń