Często zastanawiam się skąd Siostra Anastazja bierze nazwy dla swoich ciast, ale w tym przypadku nie trudno się domyślić. Ciasto z tak dużą ilością alkoholu może człowieka pocieszyć, a przynajmniej dać odrobinę przyjemności. Jest bardzo smaczne, soczyste, alkohol jest przyjemnie wyczuwalny, ale nie jest go za dużo. To wypiek tylko dla dorosłych, polecam na przyjęcia, na pewno zniknie ze stołu bardzo szybko.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki maki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
- 1,2 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 2 galaretki czerwona
na masę kokosową:
- 250 g kokosu
- 1 szklanka wódki
- 3/4 szklanki kaszy manny drobnej błyskawicznej
- 1 żółtko
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka masła
dodatkowo:
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
- łyżka kokosu
Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić dokładnie.
Jabłka zetrzeć na grubej tarce , podsmażyć z cukrem na maśle. Zdjąć z ognia, wsypa galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić aż ostygnie.
Kokos zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodać żółtko, kaszę i kokos.
Kokos zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodać żółtko, kaszę i kokos.
przełożenie ciasta:
biszkopt-masa jabłkowa- masa kokosowa-czekolada
Bardzo lubię siostrę Anastazję, jest taka szczera i bezpretensjonalna ;) Ciasto pycha, zwłaszcza masa kokosowa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTaki ciastem mogłabym sie pocieszać codziennie:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńMam pytanko czy kaszka ma być taka surowa czy coś z nią wcześniej trzeba zrobić? dziękuję :)
OdpowiedzUsuńsurowa sypka
UsuńHej, posiadasz może " Wielką księgę ciast siostry Anastazji " ? Chcę kupić, ale nie wiem czy warto ;-)
OdpowiedzUsuńniestety nie posiadam, ale tez mam zamiar kupić. Mam jej "100 nowych ciast" i zastanawiam sie, bo może się okazać, że w obu są te same przepisy...
UsuńW "Wielkiej księdze ciast siostry Anastazji" są zebrane wszystkie słodkie przepisy ze wszystkich jej książek.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńdziś pierwszy raz robiłam masą jabłkową. Nie dodałam tłuszczu, jabłka prażyły w swoim soku który pod wpływem temperatury pusciły. I moje pytanie czy ten sok ma prawie całkiem odparować i dopiero wtedy dodać galaretki? Ja dałam dwie galaretki bo były dosyć kwaśne.... ale wydaje mi się że jest to trochę za rzadkie..
spokojnie, z dwiema galaretkami powinno stężeć. Wszystko zależy od jabłek, jedne dają więcej soku inne mniej. Jeśli jest naprawdę go dużo to można trochę odparować.
UsuńDzięki, trochę mnie uspokoiłaś :) A jak długo smażysz te jabłka? I dodajesz też tłuszcz jak w przepisie?
Usuńprosze mi napisac jak układac to ciasto. biszkopt krem herbatniki krem polewa dziekuje.
OdpowiedzUsuńtak
Usuńczy ktoś mi może powiedzieć czy bardzo czuć ten alkohol ???
OdpowiedzUsuńnie, nawet liczyłam na to, że będzie bardziej czuć
OdpowiedzUsuńkokos odcedzić od alkoholu, czy dać razem do kremu?
OdpowiedzUsuńtam nie ma co odcedzac, kokos wsiaknie caly alkohol
Usuńczy mogą być wiórki kokosowe?
OdpowiedzUsuńNo tak wiórki miałam na myśli
UsuńMam pytanie czy 1/2 kg jablek przed obraniem czy po obraniu.
OdpowiedzUsuńfajny blog a to ciacho było hitem naszej parapetówki! Pozdrawiam. Barbara
OdpowiedzUsuńrobilam ale z kasza mi nie smakuje
OdpowiedzUsuń