"ciasto pocieszenia" Siostry Anastazji


Często zastanawiam się skąd Siostra Anastazja bierze nazwy dla swoich ciast, ale w tym przypadku nie trudno się domyślić. Ciasto z tak dużą ilością alkoholu może człowieka pocieszyć, a przynajmniej dać odrobinę przyjemności. Jest bardzo smaczne, soczyste, alkohol jest przyjemnie wyczuwalny, ale nie jest go za dużo. To wypiek tylko dla dorosłych, polecam na przyjęcia, na pewno zniknie ze stołu bardzo szybko.  

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
  • 1,2 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 galaretki czerwona 
na masę kokosową:
  • 250 g kokosu
  • 1 szklanka wódki
  • 3/4 szklanki kaszy manny drobnej błyskawicznej 
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka masła
dodatkowo:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka kokosu
Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić dokładnie. 
Jabłka zetrzeć na grubej tarce , podsmażyć z cukrem na maśle. Zdjąć z ognia, wsypa galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić aż ostygnie. 
Kokos zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodać żółtko, kaszę i kokos. 


przełożenie ciasta:

biszkopt-masa jabłkowa- masa kokosowa-czekolada


P.S. Wcześniej robiłam to ciasto w trochę zmienionej wersji, w mniejszej blaszce, masę kokosową dzieliłam na pół i przełożyłam herbatnikami. 





23 komentarze:

  1. Bardzo lubię siostrę Anastazję, jest taka szczera i bezpretensjonalna ;) Ciasto pycha, zwłaszcza masa kokosowa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki ciastem mogłabym sie pocieszać codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanko czy kaszka ma być taka surowa czy coś z nią wcześniej trzeba zrobić? dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, posiadasz może " Wielką księgę ciast siostry Anastazji " ? Chcę kupić, ale nie wiem czy warto ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie posiadam, ale tez mam zamiar kupić. Mam jej "100 nowych ciast" i zastanawiam sie, bo może się okazać, że w obu są te same przepisy...

      Usuń
    2. W "Wielkiej księdze ciast siostry Anastazji" są zebrane wszystkie słodkie przepisy ze wszystkich jej książek.

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    dziś pierwszy raz robiłam masą jabłkową. Nie dodałam tłuszczu, jabłka prażyły w swoim soku który pod wpływem temperatury pusciły. I moje pytanie czy ten sok ma prawie całkiem odparować i dopiero wtedy dodać galaretki? Ja dałam dwie galaretki bo były dosyć kwaśne.... ale wydaje mi się że jest to trochę za rzadkie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie, z dwiema galaretkami powinno stężeć. Wszystko zależy od jabłek, jedne dają więcej soku inne mniej. Jeśli jest naprawdę go dużo to można trochę odparować.

      Usuń
    2. Dzięki, trochę mnie uspokoiłaś :) A jak długo smażysz te jabłka? I dodajesz też tłuszcz jak w przepisie?

      Usuń
  7. prosze mi napisac jak układac to ciasto. biszkopt krem herbatniki krem polewa dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. czy ktoś mi może powiedzieć czy bardzo czuć ten alkohol ???

    OdpowiedzUsuń
  9. nie, nawet liczyłam na to, że będzie bardziej czuć

    OdpowiedzUsuń
  10. kokos odcedzić od alkoholu, czy dać razem do kremu?

    OdpowiedzUsuń
  11. czy mogą być wiórki kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam pytanie czy 1/2 kg jablek przed obraniem czy po obraniu.

    OdpowiedzUsuń
  13. fajny blog a to ciacho było hitem naszej parapetówki! Pozdrawiam. Barbara

    OdpowiedzUsuń
  14. robilam ale z kasza mi nie smakuje

    OdpowiedzUsuń