wtorek, 26 listopada 2013

pierś po cygańsku


Taką pierś przygotowałam dla odmiany od popularnych kotletów. Bardzo nam smakowała i na pewno na stałe zagości w naszym menu.

Składniki dla 3 osób:
  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 plastry szynki
  • 1 łyżka ketchupu
  • ostra papryka
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • olej do smażenia
Pierś umyć i pokroić pod skosem na 3 plastry. Natrzeć czosnkeim, pieprzem, tymiankiem, solą i papryką. W małym rondelku podsmażyć na oleju cebulę pokrojoną w piórka. Do podsmażonej cebuli dodać ketchup, trochę soli i pieprzu. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Na rozpalony wrzucać kawałki kurczaka i szybko obsmażyć. Przewróić na drugą stronę, na piersi położyć plaster szynki i łyżkę cebuli. Rondel przykryć pokrywką i dusić mięso przez około 5 minut. Podawać z ziemniakami lub frytkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up