chleb na drożdżach- szybki, codzienny, zwykły



Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży.  Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy z nim kombinować na  różne sposoby. Ja dodaję podsmażoną cebulkę, różne otręby, płatki owsiane, płatki gryczane, kminek, pestki, słonecznik, sezam, czarnuszkę, suszoną paprykę  i różne inne dodatki, jakie akurat mam. Piekę go w krótkich keksówkach lub w tortownicach. 
Uwaga:  Jeżeli chcecie dodać dużo dodatków, dajcie trochę więcej wody, bo chleb może wyjść suchy. 


Składniki: (na dwa chlebki)
  • 1 kg mąki
  • 25-30 g drożdży
  • 3  łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-3,5 szklanki wody
  • dowolne dodatki
Drożdże rozpuścić w po,łowie szklanki wody. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę, wsypać cukier, roztwór drożdży, dodatki. Wyrobić ręką do połączeia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie ciasto odpowietrzyć i przełożyć do blaszek. Przykryć je ściereczką i odstawić jeszcze kwadrans. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210*C i piec około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około godziny. Jeśli zacznie się przypiekać za mocno, można zmniejszyć temperaturę. Chleb jest upieczony wtedy, kiedy "stuka" od spodu i z góry. Po wyjęciu z pieca natychmiast wciągamy z blaszek i ustawiamy do góry spodem na 5 minut, żeby odparował. Następnie odwracamy i studzimy na kratce. Jeśli za długo zostawimy chleb do góry spodem, podczas krojenia będzie się odrywać skórka

71 komentarzy:

  1. Oj tak, domowy chleb jest bez porównania lepszy od sklepowe... Twój wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię taki chleb jak ty jest bardzo smaczny z chrupiącą skórką .

    OdpowiedzUsuń
  3. jaką mąkę można użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdej nawet ryżowej, kukurydzianej, rozgniecione banany, rodzynki, słonecznik itp. itd. polecam pokombinować samemu z różnymi rzeczami

      Usuń
  4. Próbowałam, wyszedł mega smaczny z chrupiącą skórką, Bardzo dobry przepis. Polecam. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale chleb na zdjęciu nie wygląda jakby był pieczony w keksówce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam. Pyszny chlebek. Całkiem inny niż chleby sklepowe. Świetny przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszny, miękki i puszysty w środku, bardzo łatwo się robi :)
    Czy mąkę pszenną można zmieszać z inną, żeby był jeszcze zdrowszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można. Mieszałam z żytnią albo graham, ale nie za dużo. Jeśli jednak chcesz dodać więcej takiej mąki, dolej więcej wody, tak aby ciasto miało podobną konststencję do pszennnego. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Czy maka może być tortowa czy 550?Chlebek wygląda super

      Usuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. ja robiłam z mąki żytniej, klapa totalna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie dziwię się, przecież mąka żytnia, pełnoziarnista ma inna gęstość, jest potrzebna inna ilość wody i drożdży. Dlatego napisałam, że to chleb pszenny. W komentarzach po wyżej jest napisane, ze można dodać trochę mąki żytniej. Pieczenie chleba pszennego z mąki żytniej To tak jakbyś rosół gotowała na mleku a nie na wodzie, nie wyjdzie:) pozdrawiam!!

      Usuń
  10. Przepis świetny nawet dla mocno początkujących i tych, posiadających tak sobie działający piekarnik!

    OdpowiedzUsuń
  11. Chlebek bardzo dobry, piekę już kolejny raz ale przy tej ilości wody (zakładam, że Twoja szklanka ma 250ml) ciasto jest stanowczo za rzadkie i muszę sporo mąki dosypywać ;-) Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Beata

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy można dać drożdże w proszku? I ile ich dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam tę stronę z przelicznikiem drożdży, ja zawsze z niej korzystam: http://www.niam.pl/pl/artykul/911-przelicznik_drozdzy_czyli_jak_zamienic_swieze_drozdze_na_suszone

      Usuń
  13. Witam, jaka ma byc konsystencja ciasta po wymieszaniu wszystkich skladnikow? Ma odchodzic od reki i byc zwarta czy taka pol na pol? Z tej ilosci wody wychodzi mi opcja trzecia i nie wiem czy dosypywac make? Pozdrawiam i z gory dziekuje za odp :))

    OdpowiedzUsuń
  14. klementynko dzieki za prosty przepis i w dodatku tak szybka metoda! do mojego chlebka dodalam lyzeczke bazylii, wlasnie sie piecze w piekarniku. pozdrawiam, evcia k

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tez często dodaję ziół:) dziękuję za skorzystanie z przepisu, mam nadzieję, że chlebek smakował, pozdrawiam!

      Usuń
    2. wyrósł pięknie i jest pycha!
      evcia k

      Usuń
  15. pierwszy raz piekłąm chleb, przepyszny, zal bylo zagluszac smak wiec jedlismy z samym maslem, dodalam czosnku granulowanego i bazyli. nastepnym razem beda ziarenka wszelakie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. czemu wyszla mi skurka z gory taka jakas sucha dziwna a srodek jest super? dzis pierwszy raz pieklam chleb i wlasnie z twojego przepisu :) jest jakis sposob zeby ta gorna skorka wyszla miekka? pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziekuje za przepis!
    Chleb wyszedl fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
  18. mam pytanko czy moge użyć mąki przennej pełno ziarnistej

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam dzisiaj chlebek, spróbowalismy niedawno i powiem ze wyszedl bardzo smaczny. Taki puchaty :) Namęczyłam się co prawda podczas wyrabiania bo mieszałam to wszystko po prostu drewnianą łyżką ale było warto. Zamieniłam część mąki zwykłej na kukurydzianą (ok130g) i wyszło fajnie ale żeby podkreślić smak kukurydziany chyba musiałoby być tej mąki ze 2 razy więcej ;) Natępnym razem chyba posmaruję go czymś z góry żeby się błyszczał to będzie jeszcze łądniejszy :) I będę próbować z dodatkami.
    I mam uwagę, "odpowietrzenie" dla początkujących piekących chleb nie jest całkiem jasne. Ja przy innym chlebie za pierwszym razem dosc solidnie "wyżyłam się" na cieście no i wyszedł placek ;) tak więc myśłę że rozwinięcie tego określenia w przepisie w jakimś nawiasie byłoby dobrym posunięciem :)
    Dziękuję w każdym razie za przepis, skorzystam z niego jeszcze nie raz :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jeśli chcę piec w tortownicy, to mam użyć połowy składników? Jaką średnicę ma Twoja tortownica?

    OdpowiedzUsuń
  21. 3 szklanki wody to troche nie za dużo ? mi się zrobiła bardzo luźna masa !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje ciasto też jest luźne. Wiele zależy od mąki ale ma być raczej lużne, dlatego piekę w keksówce lub tortownicy

      Usuń
  22. Pyszny chlebek!!! Bardzo fajny Pani blog!!!! Właśnie szykuję się do pieczenia ciasteczek na komunię a tu takie przepisy mniam, mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jako, że nie posiadam keksówki, a mam właśnie tortownicę, chciałam tylko zapytać, czy podane ilości składników (na 2 chlebki) = jeden duży w tortownicy?
    :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Chleb jest obłędnie pyszny wyszedł doskonale! wpisuję do ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
  25. otworzylem twoj przepis, wydawal sie prosty, sprobowalem....
    Polecam ...
    wyszedl ok, troche mi opadl tuz przed pieczeniem i skorki sa dosc twarde ale ogolnie super !
    jak mozesz to skomentuj

    OdpowiedzUsuń
  26. A co to znaczy odpowietrzyc?Zagnieśc ponownie?przepraszam,że wybieram profil anominowy ale nie jestem ekspertką w śmiganiu po fb

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowietrzyć, to znaczy zagnieść krótko ponownie.

      Usuń
  27. Odpowietrzyc czyli po prostu wsadzić rękę pod ciasto i wtedy ucieknie powietrze, a następnie zagnieść ze dwa razy i wystarczy.

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo dziękuję,bo właśnie robię,ale drożdże odstawiłam do wyrośnęcia i nie wiem czy dobrze?

    OdpowiedzUsuń
  29. Chlebek w piekarniku!Dodałam słonecznik,siemię,płatki.Zobaczymy!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że bedzie smakował:) z takimi dodatkami też często robię:)

      Usuń
  30. To również mój debiut - czekam na wyrośnięcie ciasta. Klementynko, dziękuję za przepis i praktyczne porady, zwłaszcza za objaśnienie co to jest "odpowietrzenie ciasta" ;-) dodałam siemię, ziarenka i trochę otrębów ;-)

    OdpowiedzUsuń
  31. zrobilam ten chleb, nie wyszedl mi co prawda taki jak na Pani zdjeciu, ale tez wyszedl WSPANIALY! mniam mniam <3. tylko co zrobic, zeby ta skorka wyszla taka przyrumieniona? :)
    Olka

    OdpowiedzUsuń
  32. wczoraj wieczorkiem upieczony, dzisiaj skosztowany. Wspanialy. Do tego cudowny zapach w domku.

    OdpowiedzUsuń
  33. Jaki jaśniutki! Musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  34. a czy ta porcja to na jedną tortownicę czy na dwie? proszę o odp

    OdpowiedzUsuń
  35. A ten chlebek jest bez jajek?

    OdpowiedzUsuń
  36. Tak. Generalnie chleb jest bez jajek.

    OdpowiedzUsuń
  37. Chlebek jest przepyszny.Piekłam go dziś w szkole z dziećmi. Były zachwycone i zajadały się pachnącym chlebkiem. Przepis bardzo łatwy i szybki.

    OdpowiedzUsuń
  38. Dotychczas piekłem według przepisu "bez wyrabiania ciasta". Wychodziło średnio... Dopiero po zakupie garnka żeliwnego z pokrywką chlebuś piecze się idealnie. Jutro spróbuję według Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  39. Dziś pierszy raz piekę chlebek czekam na wyrosniecie, i działam dalej. Juz widzę po cieście, że będzie idealny.

    OdpowiedzUsuń
  40. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  41. Maksymalnie do 3/4 wysokości bo chleb urosnie

    OdpowiedzUsuń
  42. Czy Blachę czym smarować, obsypac przez włożeniem ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  43. Piekłam chleb pierwszy raz i przepis sprawdził się na 100% chociaż miałam wątpliwości bo ciasto było dość rzadkie a nie chciałam dodawać mąki żeby ne był twardy. Ale wszystko ok. Pozdrawiam. Małgorzata.

    OdpowiedzUsuń
  44. Wyglada niesamowicie, pewnie smakuje rownie dobrze. Dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Ja pierwszy raz będę piekła ,konsystencja ciasta wydaje mi się że jest dobra ,zobaczymy co wyjdzie po upieczeniu

    OdpowiedzUsuń
  46. Czy z tych proporcji w przepisie można upiec bułki?

    OdpowiedzUsuń
  47. Czy drożdże powinny być świeże czy instant?

    OdpowiedzUsuń
  48. Polecam cisto wyrabiać ręcznie nie bójcie się warto spróbować pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  49. Dziś trafiłam na ten przepis. Chlebek się udał. Pyszny. Ze sklepu już nie kupię!! Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  50. zrobiłem 0,5 pszennej i o,5 Żytniej wyszedł chleb super!!! przepis prosty i jest OK

    OdpowiedzUsuń
  51. Witam.czy niecale 3 dkg drożdży na 1 kg mąki wystarczy?

    OdpowiedzUsuń