chleb na drożdżach- szybki, codzienny, zwykły
Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy z nim kombinować na różne sposoby. Ja dodaję podsmażoną cebulkę, różne otręby, płatki owsiane, płatki gryczane, kminek, pestki, słonecznik, sezam, czarnuszkę, suszoną paprykę i różne inne dodatki, jakie akurat mam. Piekę go w krótkich keksówkach lub w tortownicach.
Uwaga: Jeżeli chcecie dodać dużo dodatków, dajcie trochę więcej wody, bo chleb może wyjść suchy.
Składniki: (na dwa chlebki)
- 1 kg mąki
- 25-30 g drożdży
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3-3,5 szklanki wody
- dowolne dodatki
Drożdże rozpuścić w po,łowie szklanki wody. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę, wsypać cukier, roztwór drożdży, dodatki. Wyrobić ręką do połączeia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie ciasto odpowietrzyć i przełożyć do blaszek. Przykryć je ściereczką i odstawić jeszcze kwadrans. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210*C i piec około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około godziny. Jeśli zacznie się przypiekać za mocno, można zmniejszyć temperaturę. Chleb jest upieczony wtedy, kiedy "stuka" od spodu i z góry. Po wyjęciu z pieca natychmiast wciągamy z blaszek i ustawiamy do góry spodem na 5 minut, żeby odparował. Następnie odwracamy i studzimy na kratce. Jeśli za długo zostawimy chleb do góry spodem, podczas krojenia będzie się odrywać skórka
Oj tak, domowy chleb jest bez porównania lepszy od sklepowe... Twój wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńRobię taki chleb jak ty jest bardzo smaczny z chrupiącą skórką .
OdpowiedzUsuńjaką mąkę można użyć?
OdpowiedzUsuńkażdej nawet ryżowej, kukurydzianej, rozgniecione banany, rodzynki, słonecznik itp. itd. polecam pokombinować samemu z różnymi rzeczami
UsuńPróbowałam, wyszedł mega smaczny z chrupiącą skórką, Bardzo dobry przepis. Polecam. :D
OdpowiedzUsuńAle chleb na zdjęciu nie wygląda jakby był pieczony w keksówce.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńproszę przeczytać ostatnie zdania nad przepisem
UsuńPiekłam. Pyszny chlebek. Całkiem inny niż chleby sklepowe. Świetny przepis :).
OdpowiedzUsuńPrzepyszny, miękki i puszysty w środku, bardzo łatwo się robi :)
OdpowiedzUsuńCzy mąkę pszenną można zmieszać z inną, żeby był jeszcze zdrowszy?
można. Mieszałam z żytnią albo graham, ale nie za dużo. Jeśli jednak chcesz dodać więcej takiej mąki, dolej więcej wody, tak aby ciasto miało podobną konststencję do pszennnego. Pozdrawiam!
UsuńCzy maka może być tortowa czy 550?Chlebek wygląda super
UsuńMoże być:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńja robiłam z mąki żytniej, klapa totalna
OdpowiedzUsuńNo nie dziwię się, przecież mąka żytnia, pełnoziarnista ma inna gęstość, jest potrzebna inna ilość wody i drożdży. Dlatego napisałam, że to chleb pszenny. W komentarzach po wyżej jest napisane, ze można dodać trochę mąki żytniej. Pieczenie chleba pszennego z mąki żytniej To tak jakbyś rosół gotowała na mleku a nie na wodzie, nie wyjdzie:) pozdrawiam!!
UsuńPrzepis świetny nawet dla mocno początkujących i tych, posiadających tak sobie działający piekarnik!
OdpowiedzUsuńChlebek bardzo dobry, piekę już kolejny raz ale przy tej ilości wody (zakładam, że Twoja szklanka ma 250ml) ciasto jest stanowczo za rzadkie i muszę sporo mąki dosypywać ;-) Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Beata
OdpowiedzUsuńCzy można dać drożdże w proszku? I ile ich dać?
OdpowiedzUsuńpolecam tę stronę z przelicznikiem drożdży, ja zawsze z niej korzystam: http://www.niam.pl/pl/artykul/911-przelicznik_drozdzy_czyli_jak_zamienic_swieze_drozdze_na_suszone
UsuńWitam, jaka ma byc konsystencja ciasta po wymieszaniu wszystkich skladnikow? Ma odchodzic od reki i byc zwarta czy taka pol na pol? Z tej ilosci wody wychodzi mi opcja trzecia i nie wiem czy dosypywac make? Pozdrawiam i z gory dziekuje za odp :))
OdpowiedzUsuńtaka poł na pół ale nie lejąca
Usuńklementynko dzieki za prosty przepis i w dodatku tak szybka metoda! do mojego chlebka dodalam lyzeczke bazylii, wlasnie sie piecze w piekarniku. pozdrawiam, evcia k
OdpowiedzUsuńtez często dodaję ziół:) dziękuję za skorzystanie z przepisu, mam nadzieję, że chlebek smakował, pozdrawiam!
Usuńwyrósł pięknie i jest pycha!
Usuńevcia k
pierwszy raz piekłąm chleb, przepyszny, zal bylo zagluszac smak wiec jedlismy z samym maslem, dodalam czosnku granulowanego i bazyli. nastepnym razem beda ziarenka wszelakie :)
OdpowiedzUsuńczemu wyszla mi skurka z gory taka jakas sucha dziwna a srodek jest super? dzis pierwszy raz pieklam chleb i wlasnie z twojego przepisu :) jest jakis sposob zeby ta gorna skorka wyszla miekka? pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis!
OdpowiedzUsuńChleb wyszedl fantastyczny!
mam pytanko czy moge użyć mąki przennej pełno ziarnistej
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj chlebek, spróbowalismy niedawno i powiem ze wyszedl bardzo smaczny. Taki puchaty :) Namęczyłam się co prawda podczas wyrabiania bo mieszałam to wszystko po prostu drewnianą łyżką ale było warto. Zamieniłam część mąki zwykłej na kukurydzianą (ok130g) i wyszło fajnie ale żeby podkreślić smak kukurydziany chyba musiałoby być tej mąki ze 2 razy więcej ;) Natępnym razem chyba posmaruję go czymś z góry żeby się błyszczał to będzie jeszcze łądniejszy :) I będę próbować z dodatkami.
OdpowiedzUsuńI mam uwagę, "odpowietrzenie" dla początkujących piekących chleb nie jest całkiem jasne. Ja przy innym chlebie za pierwszym razem dosc solidnie "wyżyłam się" na cieście no i wyszedł placek ;) tak więc myśłę że rozwinięcie tego określenia w przepisie w jakimś nawiasie byłoby dobrym posunięciem :)
Dziękuję w każdym razie za przepis, skorzystam z niego jeszcze nie raz :)
Jeśli chcę piec w tortownicy, to mam użyć połowy składników? Jaką średnicę ma Twoja tortownica?
OdpowiedzUsuńTak z połowy. Moja miała 21 cm
Usuń3 szklanki wody to troche nie za dużo ? mi się zrobiła bardzo luźna masa !
OdpowiedzUsuńmoje ciasto też jest luźne. Wiele zależy od mąki ale ma być raczej lużne, dlatego piekę w keksówce lub tortownicy
UsuńPyszny chlebek!!! Bardzo fajny Pani blog!!!! Właśnie szykuję się do pieczenia ciasteczek na komunię a tu takie przepisy mniam, mniam. :)
OdpowiedzUsuńJako, że nie posiadam keksówki, a mam właśnie tortownicę, chciałam tylko zapytać, czy podane ilości składników (na 2 chlebki) = jeden duży w tortownicy?
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam
Nie, to porcja na 2 tortownice o sr 21 cm
UsuńChleb jest obłędnie pyszny wyszedł doskonale! wpisuję do ulubionych!
OdpowiedzUsuńotworzylem twoj przepis, wydawal sie prosty, sprobowalem....
OdpowiedzUsuńPolecam ...
wyszedl ok, troche mi opadl tuz przed pieczeniem i skorki sa dosc twarde ale ogolnie super !
jak mozesz to skomentuj
A co to znaczy odpowietrzyc?Zagnieśc ponownie?przepraszam,że wybieram profil anominowy ale nie jestem ekspertką w śmiganiu po fb
OdpowiedzUsuńOdpowietrzyć, to znaczy zagnieść krótko ponownie.
UsuńOdpowietrzyc czyli po prostu wsadzić rękę pod ciasto i wtedy ucieknie powietrze, a następnie zagnieść ze dwa razy i wystarczy.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję,bo właśnie robię,ale drożdże odstawiłam do wyrośnęcia i nie wiem czy dobrze?
OdpowiedzUsuńnie zaszkodzi to:)
UsuńChlebek w piekarniku!Dodałam słonecznik,siemię,płatki.Zobaczymy!pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że bedzie smakował:) z takimi dodatkami też często robię:)
UsuńTo również mój debiut - czekam na wyrośnięcie ciasta. Klementynko, dziękuję za przepis i praktyczne porady, zwłaszcza za objaśnienie co to jest "odpowietrzenie ciasta" ;-) dodałam siemię, ziarenka i trochę otrębów ;-)
OdpowiedzUsuńzrobilam ten chleb, nie wyszedl mi co prawda taki jak na Pani zdjeciu, ale tez wyszedl WSPANIALY! mniam mniam <3. tylko co zrobic, zeby ta skorka wyszla taka przyrumieniona? :)
OdpowiedzUsuńOlka
wczoraj wieczorkiem upieczony, dzisiaj skosztowany. Wspanialy. Do tego cudowny zapach w domku.
OdpowiedzUsuńJaki jaśniutki! Musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńa czy ta porcja to na jedną tortownicę czy na dwie? proszę o odp
OdpowiedzUsuńA ten chlebek jest bez jajek?
OdpowiedzUsuńTak. Generalnie chleb jest bez jajek.
OdpowiedzUsuńChlebek jest przepyszny.Piekłam go dziś w szkole z dziećmi. Były zachwycone i zajadały się pachnącym chlebkiem. Przepis bardzo łatwy i szybki.
OdpowiedzUsuńDotychczas piekłem według przepisu "bez wyrabiania ciasta". Wychodziło średnio... Dopiero po zakupie garnka żeliwnego z pokrywką chlebuś piecze się idealnie. Jutro spróbuję według Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńDziś pierszy raz piekę chlebek czekam na wyrosniecie, i działam dalej. Juz widzę po cieście, że będzie idealny.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMaksymalnie do 3/4 wysokości bo chleb urosnie
OdpowiedzUsuńCzy Blachę czym smarować, obsypac przez włożeniem ciasta?
OdpowiedzUsuńWystarczy olejem
OdpowiedzUsuńPiekłam chleb pierwszy raz i przepis sprawdził się na 100% chociaż miałam wątpliwości bo ciasto było dość rzadkie a nie chciałam dodawać mąki żeby ne był twardy. Ale wszystko ok. Pozdrawiam. Małgorzata.
OdpowiedzUsuńWyglada niesamowicie, pewnie smakuje rownie dobrze. Dzieki za przepis :)
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz będę piekła ,konsystencja ciasta wydaje mi się że jest dobra ,zobaczymy co wyjdzie po upieczeniu
OdpowiedzUsuńCzy z tych proporcji w przepisie można upiec bułki?
OdpowiedzUsuńNie. Bulki robi się z zupełnie innego przepisu.
UsuńCzy drożdże powinny być świeże czy instant?
OdpowiedzUsuńPolecam cisto wyrabiać ręcznie nie bójcie się warto spróbować pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziś trafiłam na ten przepis. Chlebek się udał. Pyszny. Ze sklepu już nie kupię!! Dziękuję.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Pyszny ! :)
OdpowiedzUsuńzrobiłem 0,5 pszennej i o,5 Żytniej wyszedł chleb super!!! przepis prosty i jest OK
OdpowiedzUsuńWitam.czy niecale 3 dkg drożdży na 1 kg mąki wystarczy?
OdpowiedzUsuń