pomysłowe ciasto z pierniczkami



To ciasto wymyśliłam jakieś trzy lata temu i przez długi czas było jednym z najpopularniejszych ciast na blogu. Rzadko powtarzam wypiek drugi raz chyba, że nam szczególnie smakuje. Skorzystałam więc z okazji i wymieniłam zdjęcia na ciut lepsze. Ciasto kakaowe na bazie coca-coli jest ciężkie i wilgotne (ale nie zakalcowate), krem z budyniu łączonego z galaretką po całkowitym zastygnięciu przybiera postać pianki. Całość po nocy spędzonej w lodówce bardzo ładnie się kroi. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie ciasta to może do krem u dodać trochę cukru.

*foremka 24*24 lub mniejsza
Składniki :
na ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g rozpuszczonego masła
  • 200 ml coca-coli
  • 2 jajka
  • 75 ml mleka

składniki na krem:


  • 3 opakowania budyniu śmietankowego (120 g ) - użyłam Master Cook
  • 2 galaretki agrestowe (150 g)- użyłam Master Cook
  • 1 kostka masła
  • 5 szklanek wody
dodatkowo:
  • 200 g pierniczków nadziewanych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kremówki


W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Do suchych wlać mokre, wymieszać rózgą.







 Przelać do formy wyłożonej papierem i piec w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu przekroić.








Budynie rozrobić w szklance wody i ugotować na litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki i mieszac do rozpuszczenia. Ostudzić. 







Utrzeć masło na puch dodając po łyżce budyniu.









Przekrojone ciasto przełożyć 1/2 kremu. Na wierzch wyłożyć drugą część kremu. 








Pierniczki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Polać czekoladą rozpuszczoną z kremówką. Schłodzić w lodówce przez noc.







40 komentarzy:

  1. fajne ;) lubię takie przekładańce

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również lubię takie proste placki przekładane kremem. No i te pierniczki na wierzchu wyglądają ciekawie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się zapowiada :-) Gratuluję pomysłu!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie i bardzo ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ta kombinacja, szczególnie zaintrygował mnie krem. Zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pomysłowe ciasto.
    Koniecznie muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajne ciasto! Oczarowało mnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. a na jaką blaszke przewidziana jest receptura?

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam ciasto według przepisu, ale nie wyszło mi:( Ciasto strasznie mokre, jak zakalec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może za krótko piekłas??

      Usuń
    2. mnie też nie wyszło, całe mokre, zakalec wyszedł.

      Usuń
    3. robiłam według przepisu i potwierdzam ... wyszło mi takie mokre, zbite ciasto :(

      Usuń
    4. Według mnie jest za mało suchych składników w stosunku do suchych. Ja robię takie: 5-6 jaj, 6 łyżek cukru i mąki, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek coli, 2 łyżki oleju

      Usuń
    5. ten przepis testowała 3 razy i za kazdym razem mi wyszło dobre. Jeśli ciasto jest zbite i mokre to znaczy że jest nie dopieczone.

      Usuń
  10. Mam pytanie czy budynie mozna zrobic na mleku czy tylko na wodzie jezeli chodzi o ten przepis ?? bo ja zawsze robie na mleku i nie wiem czy na wodzie wyjdzie rownie dobry :). Bede wdzieczna za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam zrobic na wodzie, na mleku miałyby inny smak,a tak w połączeniu z galaretką smakują bardziej jak galaretka niż budyń. Mleko by tu nie pasowało. POZDRAWIAM>

      Usuń
  11. dziekuje bardzo :) chyba jeszcze dzisiaj zrobie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. piekłam ostatnio to ciasto;)bardzo lekkie,winne i dekoracyjne polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. po połączeniu wszystkich składników ciasto ma być takie rzadkie czy ja coś pokręciłam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tego co pamiętam, to ciasto nie było zbyt rzadkie, raczej konsystencji biszkopta.

      Usuń
  14. budynie rozrobić w szklance wody i ugotowac na litrze wody. --> Czyli rozrobić w 0,25l + 0,75l gotującej wody czy 0,25 + jeszcze 1l gotującej (razem 1,25) To drugie tak? Dzięki z odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne ciasto :) ciekawe połączenie smaków. wszystko wq przepisu i wyszło idealnie

    OdpowiedzUsuń
  16. PYSZNE CIASTO :) POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  17. PYCHOTKA ! JUŻ CZUJĘ JEGO ZAPACH .

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę koniecznie wypróbować,bo wygląda smakowicie……brakuje mi takich pyszności w Göteborguhttp://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  19. To ciasto ma wyglądać jak zakalec ? tak ma byc ?

    OdpowiedzUsuń
  20. Ono nie wygląda jak zakalec. Jest mocno wilgotne i ma taka konsystencję bo to ciasto mieszane rózgą. Takie ma być.

    OdpowiedzUsuń
  21. zamiast rózgi może być mieszadlem z miksera? a margaryna rozpuszczona i tez na puch może być mikserem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze byc mikserem ale bardzo krótko. W tym wypadku zbyt długie mieszanie może spowodować zakalec.

      Usuń
  22. dziekuje bardzo jeśli bym chciała wieksza blache o pare cm to podwoić składniki o raz tyle czy może o pol

    OdpowiedzUsuń
  23. mam problem z tych plynnych skladnikow zrobily mi się grudki chyba przez margarynę jak to teraz uratowac

    OdpowiedzUsuń
  24. mi też ciasto nie wyszło, przy takiej proporcji składników płynnych do sypkich w życiu nie będzie miało konsystencji biszkopta, po wymieszaniu było zupełnie rzadkie, po godzinie pieczenia z góry zrobiła się chrupiąca skorupa a w środku było surowe i zakalcowate, jakieś sugestie co zrobiłam źle?

    OdpowiedzUsuń
  25. Robiłam je kilka razy i zawsze wyszlo wiec proporcje sa dobre. Ciasto nie ma miec konsystencji buszkoptu. Ma być mokre i ciężkie, troche zakalcowate.

    OdpowiedzUsuń
  26. wcześniej w komentarzach pisała Pani, że nie jest zbyt rzadkie, raczej konsystencja biszkopta, a u mnie właśnie było bardzo rzadkie i w ogóle nie chciało sie upiec, tylko strzelało bąbelkami i jakby się gotowało:) a po wyjęciu w środku było surowe ciasto i zupełnie nie urosło, no nic musze spróbować jeszcze raz skoro Pani wyszło:) dzięki za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam.Nie mieszkam w Pl i nie pamietam czy kostka masla to 200g czy 250g? I drugie pytanie:czy zamiast ucierac maslo po troche z budyniem,moge do goracej jeszcze masy wrzucic po prostu maslo,wymieszac zeby sie rozpuscilo i razem sobie zastyglo? (taka sama mase spotkalam przy innym ciescie i technika wykonania byla ulatwiona)

    OdpowiedzUsuń