To ciasto wymyśliłam jakieś trzy lata temu i przez długi czas było jednym z najpopularniejszych ciast na blogu. Rzadko powtarzam wypiek drugi raz chyba, że nam szczególnie smakuje. Skorzystałam więc z okazji i wymieniłam zdjęcia na ciut lepsze. Ciasto kakaowe na bazie coca-coli jest ciężkie i wilgotne (ale nie zakalcowate), krem z budyniu łączonego z galaretką po całkowitym zastygnięciu przybiera postać pianki. Całość po nocy spędzonej w lodówce bardzo ładnie się kroi. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie ciasta to może do krem u dodać trochę cukru.
*foremka 24*24 lub mniejsza
Składniki :
na ciasto:
- 25 dag mąki
- 200 g cukru
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g rozpuszczonego masła
- 200 ml coca-coli
- 2 jajka
- 75 ml mleka
składniki na krem:
- 3 opakowania budyniu śmietankowego (120 g ) - użyłam Master Cook
- 2 galaretki agrestowe (150 g)- użyłam Master Cook
- 1 kostka masła
- 5 szklanek wody
- 200 g pierniczków nadziewanych
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kremówki
W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Do suchych wlać mokre, wymieszać rózgą.
Przelać do formy wyłożonej papierem i piec w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu przekroić.
Budynie rozrobić w szklance wody i ugotować na litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki i mieszac do rozpuszczenia. Ostudzić.
Utrzeć masło na puch dodając po łyżce budyniu.
Przekrojone ciasto przełożyć 1/2 kremu. Na wierzch wyłożyć drugą część kremu.
Pierniczki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Polać czekoladą rozpuszczoną z kremówką. Schłodzić w lodówce przez noc.
fajne ;) lubię takie przekładańce
OdpowiedzUsuńJa również lubię takie proste placki przekładane kremem. No i te pierniczki na wierzchu wyglądają ciekawie. :)
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada :-) Gratuluję pomysłu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Świetnie i bardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta kombinacja, szczególnie zaintrygował mnie krem. Zapisuję do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe ciasto.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować:)
Ale fajne ciasto! Oczarowało mnie!
OdpowiedzUsuńa na jaką blaszke przewidziana jest receptura?
OdpowiedzUsuń24*24 cm
UsuńRobiłam ciasto według przepisu, ale nie wyszło mi:( Ciasto strasznie mokre, jak zakalec
OdpowiedzUsuńmoże za krótko piekłas??
Usuńmnie też nie wyszło, całe mokre, zakalec wyszedł.
Usuńrobiłam według przepisu i potwierdzam ... wyszło mi takie mokre, zbite ciasto :(
UsuńWedług mnie jest za mało suchych składników w stosunku do suchych. Ja robię takie: 5-6 jaj, 6 łyżek cukru i mąki, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek coli, 2 łyżki oleju
Usuńten przepis testowała 3 razy i za kazdym razem mi wyszło dobre. Jeśli ciasto jest zbite i mokre to znaczy że jest nie dopieczone.
UsuńMam pytanie czy budynie mozna zrobic na mleku czy tylko na wodzie jezeli chodzi o ten przepis ?? bo ja zawsze robie na mleku i nie wiem czy na wodzie wyjdzie rownie dobry :). Bede wdzieczna za odpowiedz :)
OdpowiedzUsuńpolecam zrobic na wodzie, na mleku miałyby inny smak,a tak w połączeniu z galaretką smakują bardziej jak galaretka niż budyń. Mleko by tu nie pasowało. POZDRAWIAM>
Usuńdziekuje bardzo :) chyba jeszcze dzisiaj zrobie :D
OdpowiedzUsuńpiekłam ostatnio to ciasto;)bardzo lekkie,winne i dekoracyjne polecam:)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Usuńpo połączeniu wszystkich składników ciasto ma być takie rzadkie czy ja coś pokręciłam?
OdpowiedzUsuńz tego co pamiętam, to ciasto nie było zbyt rzadkie, raczej konsystencji biszkopta.
Usuńbudynie rozrobić w szklance wody i ugotowac na litrze wody. --> Czyli rozrobić w 0,25l + 0,75l gotującej wody czy 0,25 + jeszcze 1l gotującej (razem 1,25) To drugie tak? Dzięki z odpowiedź
OdpowiedzUsuńszklanka + litr do gotowania
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :) ciekawe połączenie smaków. wszystko wq przepisu i wyszło idealnie
OdpowiedzUsuńPYSZNE CIASTO :) POLECAM
OdpowiedzUsuńPYCHOTKA ! JUŻ CZUJĘ JEGO ZAPACH .
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować,bo wygląda smakowicie……brakuje mi takich pyszności w Göteborguhttp://bit.ly/pakietmedyczny
OdpowiedzUsuńTo ciasto ma wyglądać jak zakalec ? tak ma byc ?
OdpowiedzUsuńOno nie wygląda jak zakalec. Jest mocno wilgotne i ma taka konsystencję bo to ciasto mieszane rózgą. Takie ma być.
OdpowiedzUsuńzamiast rózgi może być mieszadlem z miksera? a margaryna rozpuszczona i tez na puch może być mikserem
OdpowiedzUsuńMoze byc mikserem ale bardzo krótko. W tym wypadku zbyt długie mieszanie może spowodować zakalec.
Usuńdziekuje bardzo jeśli bym chciała wieksza blache o pare cm to podwoić składniki o raz tyle czy może o pol
OdpowiedzUsuńO polowe.
Usuńmam problem z tych plynnych skladnikow zrobily mi się grudki chyba przez margarynę jak to teraz uratowac
OdpowiedzUsuńZmiksuj
OdpowiedzUsuńmi też ciasto nie wyszło, przy takiej proporcji składników płynnych do sypkich w życiu nie będzie miało konsystencji biszkopta, po wymieszaniu było zupełnie rzadkie, po godzinie pieczenia z góry zrobiła się chrupiąca skorupa a w środku było surowe i zakalcowate, jakieś sugestie co zrobiłam źle?
OdpowiedzUsuńRobiłam je kilka razy i zawsze wyszlo wiec proporcje sa dobre. Ciasto nie ma miec konsystencji buszkoptu. Ma być mokre i ciężkie, troche zakalcowate.
OdpowiedzUsuńwcześniej w komentarzach pisała Pani, że nie jest zbyt rzadkie, raczej konsystencja biszkopta, a u mnie właśnie było bardzo rzadkie i w ogóle nie chciało sie upiec, tylko strzelało bąbelkami i jakby się gotowało:) a po wyjęciu w środku było surowe ciasto i zupełnie nie urosło, no nic musze spróbować jeszcze raz skoro Pani wyszło:) dzięki za odpowiedź
OdpowiedzUsuńWitam.Nie mieszkam w Pl i nie pamietam czy kostka masla to 200g czy 250g? I drugie pytanie:czy zamiast ucierac maslo po troche z budyniem,moge do goracej jeszcze masy wrzucic po prostu maslo,wymieszac zeby sie rozpuscilo i razem sobie zastyglo? (taka sama mase spotkalam przy innym ciescie i technika wykonania byla ulatwiona)
OdpowiedzUsuń