przekładaniec z owocami w galaretce


Takie ciasto wymyśliłam na spotkanie urodzinowe w pracy męża. Użyłam do niego mrożonej mieszanki kompotowej. Owoce w galaretce były więc trochę kwaśne ale pasowały do słodkiej masy budyniowo-galaretkowej. Jeśli wolicie bardzo słodkie ciasta to użyjcie świeżych owoców lub owoców z syropu. 

*forma 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 50 g masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na przełożenie:
  • 5 szklanek wody
  • 3 opakowania budyniu cytrynowego (lub kisielu)
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 4 łyżki cukru
na wierzch:
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 450 g mieszanki kompotowej lub  świeżych owoców (wiśnia, malina, truskawka, czarna porzeczka)
Masło stopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na gęstą białą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. Wlać masło i delikatnie wymieszać. Przelać do formy i piec około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Proszek budyniowy i cukier rozpuścić w szklance wody i ugotować na pozostałej wodzie. Zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Przestudzić. 

Galaretki czerwone rozpuścić w 3 szklankach wody. Odstawić. W formie ułożyć jeden blat ciasta, wyłożyć połowę jeszcze ciepłej masy i przykryć ciastem. Wyłożyć resztę masy, rozsmarować i odstawić do ostygnięcia. Na wystudzonej masie ułożyć owoce. Zalać tężejącą galaretką. 

Zamrożonych owoców nie rozmrażać, dzięki temu galaretka szybko stężeje. 

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis. Ciasto wygląda niezwykle smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne kolorowe ciasto:d wygląda bardzo smacznie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. kolejnym przepisem kusisz, akurat mam galaretki cytrynowe to wypróbuję.
    W tekście napisałaś, że budynie rozrobić w wodzie, czy jednak mleku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście źle napisałam. dzięki za czujność:) ma być woda, nie mleko.

      Usuń