Takie ciasto wymyśliłam na spotkanie urodzinowe w pracy męża. Użyłam do niego mrożonej mieszanki kompotowej. Owoce w galaretce były więc trochę kwaśne ale pasowały do słodkiej masy budyniowo-galaretkowej. Jeśli wolicie bardzo słodkie ciasta to użyjcie świeżych owoców lub owoców z syropu.
*forma 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
- 50 g masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na przełożenie:
- 5 szklanek wody
- 3 opakowania budyniu cytrynowego (lub kisielu)
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 4 łyżki cukru
na wierzch:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 450 g mieszanki kompotowej lub świeżych owoców (wiśnia, malina, truskawka, czarna porzeczka)
Masło stopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na gęstą białą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. Wlać masło i delikatnie wymieszać. Przelać do formy i piec około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Proszek budyniowy i cukier rozpuścić w szklance wody i ugotować na pozostałej wodzie. Zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Przestudzić.
Galaretki czerwone rozpuścić w 3 szklankach wody. Odstawić. W formie ułożyć jeden blat ciasta, wyłożyć połowę jeszcze ciepłej masy i przykryć ciastem. Wyłożyć resztę masy, rozsmarować i odstawić do ostygnięcia. Na wystudzonej masie ułożyć owoce. Zalać tężejącą galaretką.
Zamrożonych owoców nie rozmrażać, dzięki temu galaretka szybko stężeje.
Bardzo fajny przepis. Ciasto wygląda niezwykle smakowicie
OdpowiedzUsuńświetne kolorowe ciasto:d wygląda bardzo smacznie:D
OdpowiedzUsuńkolejnym przepisem kusisz, akurat mam galaretki cytrynowe to wypróbuję.
OdpowiedzUsuńW tekście napisałaś, że budynie rozrobić w wodzie, czy jednak mleku ?
rzeczywiście źle napisałam. dzięki za czujność:) ma być woda, nie mleko.
Usuń