Dzisiejszą moją propozycją obiadową są żeberka pieczone w rękawie z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis. Przed pieczeniem natarłam je solą zmiękczającą, dlatego były ładnie różowe i szybciej się upiekły. Lubię mięsa z rękawa dlatego, że są soczyste i mocno aromatyczne. Najczęściej przyrządzam je na pikantnie.
*dla 5 osób
Składniki:
- 2 kg żeberek
- 1 łyżka Soli zmiękczającej mięso Kamis
- 1 łyżka Suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego Kamis
- szczypta płatków chili
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Żeberka opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i natrzeć sola zmiękczającą. Odstawić na pół godziny. Olej wymieszać z przyprawami, dodać przeciśnięty czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Mieszanką natrzeć żeberka i umieścić je w rękawie do pieczenia. Zawiązać z obu stron i umieścić na blaszce do pieczenia. Piec około 90 minut w 180*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz