czwartek, 28 sierpnia 2014

piernik z cukinią




Aromatyczne, mocno kakaowe ciasto piernikowe dzięki dodatkowi cukinii jest wilgotne. Długo pozostaje świeże ale zapewniam, że zostanie zjedzone bardzo szybko. Zwłaszcza, jeśli macie w domu takiego małego łasucha jak mój:)

*keksówka 30 cm
Składniki:
  • 3 jajka
  • 300 g mąki
  • 50 g kakao
  • 120 g masła
  • 110 ml oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • przyprawa do piernika
Miękkie masło utrzeć na puch i nadal ucierając wlewać olej. Dodać cukier i utrzeć. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, sodą, proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Do masy maślanej wbić jajka i ucierając na zmianę dodawać po trochę jogurtu i mąki. Cukinię odcisnąć z soku i dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do foremki i piec w 180*C około 60-70 minut. Po wystudzeniu polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. 


2 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up