Aromatyczne, mocno kakaowe ciasto piernikowe dzięki dodatkowi cukinii jest wilgotne. Długo pozostaje świeże ale zapewniam, że zostanie zjedzone bardzo szybko. Zwłaszcza, jeśli macie w domu takiego małego łasucha jak mój:)
*keksówka 30 cm
Składniki:
- 3 jajka
- 300 g mąki
- 50 g kakao
- 120 g masła
- 110 ml oleju
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
- 150 ml jogurtu naturalnego
- przyprawa do piernika
Miękkie masło utrzeć na puch i nadal ucierając wlewać olej. Dodać cukier i utrzeć. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, sodą, proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Do masy maślanej wbić jajka i ucierając na zmianę dodawać po trochę jogurtu i mąki. Cukinię odcisnąć z soku i dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do foremki i piec w 180*C około 60-70 minut. Po wystudzeniu polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Mniam, smakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho
OdpowiedzUsuń