niedziela, 21 września 2014

rogale cynamonowe z marmoladą


Niedawno dostałam do przetestowania Marmoladkę deserową od firmy Jamar. Ta marmolada ma rzadszą konsystencję niż tradycyjne i nie jest przesadnie słodka, dlatego użyłam jej do wypełnienia rogali cynamonowych. Podczas ich pieczenia w domu pachniało tak, że zapach obudził mojego łasucha.

Składniki na 18 sztuk:
  • 600-650 g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 80 g drożdży
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklanki oleju
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 torebka cynamonu
  • 1 słoiczek Marmoladki deserowej z truskawką Jamar
Drożdże rozgnieść widelcem z żółtkami,solą, łyżką cukru i łyżką mleka. Odstawić na kwadrans. Mąkę i cynamon przesiać. Dodać do rozczynu. Masło roztopić, wymieszać z olejem i resztą mleka i dodać do rozczynu. Dodać pozostały cukier. Wyrobić dokładnie i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na koło i podzielić na 6 trójkątów. Na każdy nałożyć po łyżeczce marmolady i zawijać w rogaliki. Piec około 25 minut w 200*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up