Niedawno dostałam do przetestowania Marmoladkę deserową od firmy Jamar. Ta marmolada ma rzadszą konsystencję niż tradycyjne i nie jest przesadnie słodka, dlatego użyłam jej do wypełnienia rogali cynamonowych. Podczas ich pieczenia w domu pachniało tak, że zapach obudził mojego łasucha.
Składniki na 18 sztuk:
- 600-650 g mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 80 g drożdży
- 5 żółtek
- 1/3 szklanki oleju
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 torebka cynamonu
- 1 słoiczek Marmoladki deserowej z truskawką Jamar
Drożdże rozgnieść widelcem z żółtkami,solą, łyżką cukru i łyżką mleka. Odstawić na kwadrans. Mąkę i cynamon przesiać. Dodać do rozczynu. Masło roztopić, wymieszać z olejem i resztą mleka i dodać do rozczynu. Dodać pozostały cukier. Wyrobić dokładnie i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na koło i podzielić na 6 trójkątów. Na każdy nałożyć po łyżeczce marmolady i zawijać w rogaliki. Piec około 25 minut w 200*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Cudne te rogaliki :)
OdpowiedzUsuń