ciasto karmelowe z jabłkami


Ciasto Marlenka tak nam ostatnio smakowało, że postanowiłam te karmelowe placki wykorzystać także w inny sposób. Przełożyłam je masą budyniową i jabłkami z galaretką. Lubię tego typu ciasta za to, że ładnie się kroją i są bardzo podzielne. A najlepiej smakują na trzeci dzień po upieczeniu, choć wtedy to już niewiele z nich zostaje...

*duża blaszka 29*40 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 600 g mąki
  • 120 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżka octu

na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 2 łyżki cukru
na masę budyniową:
  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g masła
dodatkowo:
  • 4 herbatniki
  • 4 kostki białej czekolady

Ciasto:
Masło, cukier i miód postawić na ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sodę wymieszać z octem i od razu po tym jak się spieni wlać do masy cukrowej i mieszając gotować aż powstanie ciemnobrązowy karmel. Zdjąć z ognia i odtawić na pięć minut, mieszając co chwila. Wbić jajka i szybko wymieszać, żeby się nie ścięły. Dodać część przesianej mąki, zmiksować a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na placki wielkości  blaszki (ciasto będzie bardzo cienkie, należy wałkować je szybko, bo ciasto twardnieje i coraz ciężej będzie na nim pracować). Piec placki około 10-12 minut w 180*C aż będą brązowe ( po wystudzeniu będą twarde). 

Masa budyniowa:
Budyń z cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. 

Masa jabłkowa:
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i dusić pod przykryciem aż będą miękkie. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie rozmieszać. Kiedy masa zacznie tężeć wyłożyć połowę na blat ciasta i przykryć drugim blatem. Na nim rozsmarować masę budyniową (3 łyżki odłożyć), przykryć ciastem i wyłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnim blatem ciasta i rozsmarować resztę kremu budyniowego. Czekoladę i herbatniki zetrzeć na drobnej tarce i posypać ciasto po wierzchu. 

Ciasto nadaje się do krojenia dopiero następnego dnia, kiedy placki zmiękną a masy stężeją. Należy je przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku, aby nie przeszło zapachami z lodówki. 

5 komentarzy:

  1. Karmel i jabłka to wyjątkowo zgrany duet, a jak do tego dodać jeszcze krem budyniowy, to musi być czysta rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dlaczego w masie budyniowej jest 400 ml mleka i 2 łyżki mleka? Karolina

    OdpowiedzUsuń
  3. WYGLADA LADNIE I WYPRUBUJE

    OdpowiedzUsuń
  4. witam a czy mozna wydrukowac przepis ?Nie widze opcji..

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ narobiłam sobie apetytu czytając Twój wpis! super ciacho, wypróbuję z pewnością

    OdpowiedzUsuń