niedziela, 15 listopada 2015

sernik z kawą i kardamonem


Serniki jadamy ostatnio częściej niż kotlety:) Bardzo lubię połączenie sera i lekkiej masy o jakimś konkretnym, wyraźnym smaku. Tym razem postawiłam na lekko korzenny akcent. Połączyłam smak kawy, kardamonu i czekolady. Całość wyszła lekka i puszysta, nieprzesłodzona więc można było się skusić na duży kawałek. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne ale można je rozłożyć na dwa dni- pierwszego upiec biszkopt i ser a drugiego dnia przełożyć. Jak każde ciasto z kremem najlepiej się kroi następnego dnia po przełożeniu. 

Za sprawą firmy Eco Blik w mojej kuchni pojawiły się ekologiczne przyprawy i cudowna kawa ziarnista, której użyłam do tego ciasta. I choć normalnie za kawą nie przepadam, a wręcz jej nie znoszę to muszę przyznać, że w ciastach nawet ją lubię. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem kawowy:
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • szczypta kardamonu
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kawy mielonej (użyłam Peruwiański Flaming Eco Blik)
na sernik:
  • 1 kg sera na sernik
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • skórka z 1/2 cytryny
na wierzch:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • łyżka cukru pudru
Przygotować biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Następnie dodawać cukier a później żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Przelać do foremki i piec w 180*C około 20 minut. 

Przygotować blat serowy:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę i nadal ucierając dodawać po trochę sera. Wsypać proszek budyniowy, wlać olej, dodać skórkę cytrynową i zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać od masy jajecznej. Przełożyć do foremki w której piekł się biszkopt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny. Wystudzić. 

Przygotować masę kawową:
Kawę zalać niewielką ilością wrzątku, dosłownie taką, żeby tylko przykryć fusy. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem  i zmiksować z mascarpone. Dodać przyprawy, kawę (razem z fusami) i wystudzoną żelatynę, wymieszać. Biszkopt umieścić w foremce, w której się piekł. Wyłożyć masę kawową i przykryć sernikiem. 

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan- fixem. Dodać startą na drobnych oczkach czekoladę. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. 

9 komentarzy:

  1. Kawa i kardamon to bajecznie pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam jednak nie dodawać proszku do biszkoptu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i zapewne bardzo smaczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten sernik podbił moje serce już od pierwszego wejrzenia! zapisuję sobie i koniecznie muszę taki zrobić, może już na nadchodzące święta...

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowicie wygląda, dla upewnienia, sernik z wiaderka, jeśli tak to jaki pani poleca, z góry dziękuje i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najczęściej używam sera Vitello z Biedronki

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam na imieniny męża pyszny, o ciekawym smaku kardamonu. W sam raz na chłodne dni :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko na chłodne dni, w lato się również sprawdzi :) Bardzo lubię ciasta z kawowym nadzieniem

      Usuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up