chruścik lany


Od kilku dni chodzą za mną faworki ale nie mam tyle czasu, żeby się za nie zabrać. Dzisiaj przypomniałam sobie o tym przepisie na szybszą wersję smażonych ciasteczek. Można nawet powiedzieć, że są ekspresowe bo robi się je tak samo jak lane kluski na rosole, z tym, że ciasto wlewamy na rozpalony tłuszcz. Zajmuje to kwadrans i możemy się cieszyć chrupiącymi chruścikami. Znikają zanim zdążą ostygnąć-moja córeczka jak się dorwała to zjadła pół talerza. 

Składniki: ( z podanej porcji wychodzą dwa talerze chruścików)

  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • łyżka cukru
  • 150 ml mleka
dodatkowo:
  • cukier puder
  • łyżeczka cynamonu
  • litr oleju
  • kostka smalcu
Smalec i olej umieścić w rondlu o grubym dnie i rozgrzać.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć na jasno z cukrem. Nadal ucierając dodawać mąkę na zmianę z mlekiem. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (albo odciąć róg tak, żeby dziurka nie była zbyt duża). 
Na rozgrzany tłuszcz wyciskać porcje ciasta (wyciskałam na kształt spiralki) i smażyć krótko aż się zezłocą. Łyżką cedzakową wyławiać chruściki i odsączać na papierze do pieczenia. Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać obficie jeszcze ciepłe ciasteczka. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. 


4 komentarze:

  1. Na karnawał idealny!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy do smażenia musi być olej ze smalcem czy może byc sam olej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Może byc sam olej. Albo sam smalec. Na dmalcu są lepsze ale jak kto woli.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybkie do zrobienia a w dodatku wyszły bardzo smaczne:) Dziękujemy za przepis - rozowaszafa.pl

    OdpowiedzUsuń