piątek, 17 lutego 2017

drożdżówki z budyniem



Jest tu ktoś, kto nie lubi domowych drożdżówek? Ja nie znam nikogo takiego. U nas w domu zawsze rozchodzą się jeszcze ciepłe. Specjalnie zachwalać ich nie trzeba- puszyste ciasto i gęsty budyń, który nie wylewa się podczas pieczenia. Tylko piec i zajadać. 

Składniki na 10 drożdżówek:
  • 500 g mąki
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g drożdży
na nadzienie:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 800 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
dodatkowo:
  • jajko
  • cukier puder + odrobina wrzątku 
Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć tam drożdże i zasypać odrobiną cukru. Zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać. Odstawić na kwadrans. Do tak powstałego rozczyny dodać pozostały cukier, jajko i żółtka. Wyrabiać a po chwili wlać masło i wyrabiać aż ciasto nie będzie się kleiło. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę aż wyrośnie. 
Budynie rozmieszać z cukrem i częścią mleka, ugotować na pozostałym mleku. Przestudzić. 

Ciasto podzielić na dwie części ( tak jest łatwiej rozwałkować). Jedną część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta na podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na prostokąty o takiej szerokości, jak duże chcemy mieć drożdżówki (moje miały około 10 cm). Radełkiem zrobić kilka nacięć wzdłuż, mniej więcej do 1/3 długości ciasta.
 Na drugim końcu nałożyć budyń i zwijać w rulon razem z naciętymi paskami.

 Bułeczki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Tak samo zrobić z drugą połową ciasta. Jajko rozbełtać i posmarować nim drożdżówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Cukier puder wymieszać z wrzątkiem i posmarować przestudzone drożdżówki. 




9 komentarzy:

  1. Pyszne drożdżówki :) Wyglądają idealnie ....

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj pysznie Ci te drożdżówki się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie rozmroziłam drożdże - miały być na pizzę, ale chyba wygra moja miłość do słodyczy, bo przepis jest prosty, a drożdżówki wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe drożdżówki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają obłędnie, zaraz je upiekę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie włożyłam je do piekarnika i to moje spostrzeżenia: ciasto super, fajnie się wałkuje, ja akurat zrobiłam je na trzy części i wyszło mi 9 drożdżówek, bo tak łatwiej zmieścić na blachę zresztą na zdj też tyle jest także to dobry pomysł. Jedyne co to zostało mi budyniu choć go wcale nie żałowałam, dlatego zastanawiam sie czy by po prostu nie starczyło 1 opakowanie

    OdpowiedzUsuń
  7. Wczoraj piekłam je w prodiżu (piekarnik mam zepsuty) i wyszły bardzo smaczne. Zrobiłam mniejsze i wyszło ok 13 szt, budyniu nie żałowałam i troszkę tylko zostało. Nie lubię wyrabiać ciasta ręcznie więc wyrabiałam mikserem, świetnie połączyły się składniki. Polecam aby po zrobieniu bułeczek poczekać by troszkę wyrosły. Dodatkowo do lukru zamiast wody lubię dodać sok z cytryny, jest wtedy lekko kwaskowaty posmak, niestety mąż nie lubi więc jemu robię zwykły. Dodatkowo tak mu posmakowało iż zapowiedział, że od dzisiaj mam je robić a kupcze się do nich nie umywają. Bardzo polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis super, właśnie wypróbowałam. Wszystkie składniki wykorzystałam, budyniu nie żałowałam i nie zostało mi nic.Aldona

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up