mini ptyśki

Coś dla łasuchów:) 




ciasto:
2 szklanki wody,
250 g masła,
2 szklanki mąki
6 jajek,
2 łyżeczki cukru pudru,

Wodę zagotować z masłem, dodać mąkę z cukrem pudrem, wyrabiać gałką aż powstanie pulpa. Wyrabiać na ogniu aż zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić, zmiksować z jajkami.
Wyciskać szprycą na papier do pieczenia i piec przez 10 minut w 200*C, po tym czasie suszyć jeszcze 20 minut w 180*C

krem:
1 litr mleka
1 budyń waniliowy
po 1 łyżce mąki pszennej i kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki advokata
1 kostka masła

Z mleka, budyniu, mąk i cukru ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem i adwokatem. Nadziewać ptysie. Udekorować cukrem pudrem lub czekoladą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz