Niezwykle kruche ciasteczka, rozpływają się w ustach, dość słodkie. Najłatwiej jest rozwałkować ciasto i całe posmarować marmolada a potem pianka i na końcu kroić na kawałki i przenosić na blaszkę. Z Podanej porcji wychodzi około 45 sztuk.
Składniki:
- 180 g mąki
- 160 g masła
- 1 zółtko
- 2 łyżki bardzo zimnej kremówki
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować.
Dodatkowo:
- marmolada
- 1 białko
- 140 g cukru pudru (dałam mniej bo miałam bardzo słodka marmoladę różaną)
Ciasto posmarować marmoladą, nastepnie pianą ubita z białek i cukru. Kroić na prostokąty, piec na papierze około 10 minut.
(przepis znalazłam u Margarytki, ona nazywa je "tajemnicze ciasteczka Pani Janki")
a ja bardzo podobne robiłam, pyszności. :D
OdpowiedzUsuńrobilam te ciastka i w ogole nie wyszly.. ciasto nie chcialo sie zlepic jako kruche, a po upieczeniu po 10 min beza nadal byla nie upieczona.. chyba jakies proporcje nie takie jak trzeba i czy tylko 10 min piec >?
UsuńW JAKIEJ TEMP.?
OdpowiedzUsuń180*c
Usuń