To ciasto, oprócz tego, że jest bardzo smaczne, jest też bardzo szybkie. Każdem zdaża się, że piekarnik lub mikser zastrajkują wtedy, kiedy potrzeba piec. Na takie sytuację polecam "kukułcze gniazdo". Herbatnikowy przekładaniec, w całości kakowy, z kukułkowym kremem. I co prawda robi się je ekspresowo, ale ma wadę- musi odstać swoje, najlepiej noc,a z tym czasem może być problem. Moje o dziwo wytrwało w całości, choć sama nie mogłam się doczekać.
forma 23*28 cm
Składniki:
- 300 g cukierków "kukułka"
- 45 sztuk herbatników kakaowych
- 1 litr mleka
- 4 opakowania budyniu czekoladowego
- 100 g masła
- 2 łyżki mleka
- 30 g czekolady gorzkiej
- 30 g białej czekolady (użyłam takiej w prażonymi wiórkami kokosowymi)
- 50 g ciasteczek "maltikeks" (małe kruche kuleczki oblane czekoladą)
rada I: krem bardzo szybko gęstnieje, więc należy przygotowac sobie blaszkę i herbatniki wcześniej, a potem tylko przekładać gorącym kremem. Mój zgęstniał tak szybko, że na wierzchu nie zdążyłam go już dokładnie rozsmarować
rada II: krem najlepiej gotować w garnku o grubym dnie i ciągle mieszać, ponieważ roztopione kukułki przywierają do dna
z takim ciastem jeszcze się nie spotkałam. Przepis zapisuję, bo zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam!
UsuńMmm, uwielbiam kukułki, więc takie ciacho z pewnością bardzo by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńtak więc namawiam do zrobienia, zajmuje to tylko kwadrans:)
UsuńCudowne :) i super, że bez piekarnika ;)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł, wypróbuję zapewne:)
OdpowiedzUsuńale ciacho!
OdpowiedzUsuńże też wcześniej go nie zauważyłam?!
po ślinotoku jaki właśnie przeżywa teraz moja paszcza oficjalnie stwierdzam, że to ciacho to musi być HIT! i z pewnością ten HIT wykorzystam przy najbliższej okazji aby olśnić swoich gości! :) wspaniale już się nie mogę doczekać aż je wypróbuję!! :)
Uważam ze mimo ze anonimowy -to nie można mi kogoś ranić - krytykować -krzywdzić -krytyką - Czytam przepis wiele razy- nie tylko na Pani stronie- czytam też komentarze-uwagi- jeśli mimo to popełniam jakiś błąd -coś mi nie wychodzi-to nie oskarżam nikogo- bo to moja wina-Czytam na niektórych stronach że przepis do niczego-Ludzie czytają w pośpiechu-i w pośpiechu wykonują - ciasto - coś przeoczą - i zaraz za błąd (swój ) oskarżają innych.-
OdpowiedzUsuńno właśnie, ale najprościej powiedzieć, że przepis jest zły... wiadomo komentarze są od tego aby dzielić się uwagami, ale nie kazdy potrafi zrobić to kulturalnie.......
Usuńa na jakiej wielkości blachę jest ta porcja? muszę koniecznie wypróbowac bo wyglada pysznie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
aneta
23*28 cm
OdpowiedzUsuńCiasto jest rewelacyjne. Smaczne. Efektowne. Szybkie w wykonaniu (w znikaniu ze stołu zresztą też). Zrobiło furorę na świątecznym stole. AlaP
OdpowiedzUsuńA jakimi innymi cukierkami można zastąpić kukułki?
OdpowiedzUsuńTaki krem z kukułkami robiła pani Weronika Chilmon 3 lata temu, czy aby toni jej pomysł tutaj został zaczerpnięty??
OdpowiedzUsuń3 lata temu nie wiedziałam kim jest Weronika Chilmon a wtedy to ciasto robiło wiele osób i bylo takze w gazetach. Wiec przykro mi detektywie ale nie zgadłeś.
UsuńZrobiłam ciasto zachęcona powyższymi komentarzami, ale niestety nie przypadło mi do gustu. Krem wyglądał jak bardzo gęsty budyń z żelatyną. Konsystencja kompletnie nie dla mnie. Raczej nie powrócę do tego przepisu, chyba, że po sporej modyfikacji....
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńZrobilam ciasto ale budyn ma zbyt gęstą konsystencję..prawie jak gumka.
Następnym razem do podanej ilosci mleka dodam ieszcze 1 szklanke i będzie pysznie....no moze jeszcze odroninkę spirytusu.
Pozdrawiam