baletki - biszkoptowe ciasteczka z makiem i marmoladą


W dzieciństwie uwielbiałam te ciasteczka. Niestety cukiernia w której je kupowałam już ich nie piecze:( Zresztą nie zawsze trafiałam na świeżą partię i czasami były twardawe. Na szczęście upieczenie takich ciastek w domu jest szybkie i bardzo proste a do tego wychodzi to dużo taniej. To chyba najbardziej delikatne ciasteczka jakie piekłam. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Moja córeczka je uwielbia. 


Składniki na ok 20 sztuk:
  • 3 jajka
  • 70 g cukru pudru
  • 75 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki maku
  • marmolada lub konfitura 

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z solą  na pianę, stopniowo dodając cukier puder a następnie żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżeczką małe porcje i posypać je makiem. Od razy wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut, aż się zarumienią. Przełożyć konfiturą po wystudzeniu i zlepiać po dwa. 

8 komentarzy:

  1. robiłam oststnio :))) są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. jak te ciasteczka wyglądają aprtycznie :) idealne do popołudniowej kawy :)

    zapraszam również do mnie: http://oobzarciuch.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. próbowałam zrobić wg Pani przepisu, nie wiem dlaczego ale przy takich proporcjach ciasto po nałożeniu na blachę się rozlewało i wychodziło płaskie, dopiero po zwiększeniu ilości mąki wyszły dobre, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Próbowałam zrobić je wg Pani przepisu, niestety nie wiem dlaczego ale przy takich proporcjach ciasto po nałożeniu na blachę się rozlewało i wychodziło płaskie. Dopiero po zwiększeniu ilości mąki wyszło idealne. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pewnie miałaś większe jajka, ja używam niezbyt dużych. Czasem tak jest tez z winy mąki - mąka mące nie równa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, w jakiej temperaturze piec ciasteczka? I jaka mąka najlepiej się nadaje?

    OdpowiedzUsuń