To ciasto w całości wymyślone przez moją mamę. Wykorzystałyśmy zamrożone jagody, ale w sezonie można użyć świeżych. I to właśnie jagody były najbardziej wyczuwalne na tle delikatnego sera i chrupiącego kokosu. Ciasto było długo świeże.
Składniki:
na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 6 żółtek
- 25 dag cukru pudru
- 250 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
na nadzienie jagodowe:
- 2 szklanki jagód
- 6 białek
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
na nadzienie serowe:
- 300 g mielonego twarogu
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 50 g roztopionego masła
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mleka
- 3-4 białka
- 150 g kokosu
- 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- słoiczek dżemu jagodowego lub powideł śliwkowych
Każdą część ciasta rozwałkować na wielkość dużej blaszki.
Sześć białek ubić z cukrem pudrem i solą na sztywną pianę. Dodać jagody, wymieszać i wyłożyć ja jeden blat ciasta. Piec w 180*C około 30 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę ziemniaczana rozpuścić w mleku. Do żółtek dodać ser, mąkę z mlekiem i masło. Zmiksować.
Białka ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem. Na zmianę wykładać kupkami na drugie ciasto masę serową i kokosową. Piec około 40 minut w 180*C.
Przestudzony placek z jagodami posmarować dżemem i przykryć drugim plackiem.
Placek z kokosem można także odwrócić dnem do góry i polać polewą.
Mmm, bosko wygląda :) Takie letnie połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń