jagodowiec z serem i kokosem


To ciasto w całości wymyślone przez moją mamę. Wykorzystałyśmy zamrożone jagody, ale w sezonie można użyć świeżych. I to właśnie jagody były najbardziej wyczuwalne na tle delikatnego sera i chrupiącego kokosu. Ciasto było długo świeże. 

Składniki:
na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 25 dag cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
na nadzienie jagodowe:
  • 2 szklanki jagód
  • 6 białek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
na nadzienie serowe:
  • 300 g mielonego twarogu
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3-4 białka
  • 150 g kokosu
  • 3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
  • słoiczek dżemu jagodowego lub powideł śliwkowych

Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche, dodać kwaśnej śmietany (raczej trzeba dodać łyżkę lub dwie). Podzielić je na dwie części  i umieścić na godzinę w lodówce. 
Każdą część ciasta rozwałkować na wielkość dużej blaszki.

Sześć białek ubić z cukrem pudrem i solą na sztywną pianę. Dodać jagody, wymieszać i wyłożyć ja jeden blat ciasta. Piec w 180*C około 30 minut.

Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę ziemniaczana rozpuścić w mleku. Do żółtek dodać ser, mąkę z mlekiem i masło. Zmiksować. 

Białka ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem. Na zmianę wykładać kupkami na drugie ciasto masę serową i kokosową. Piec około 40 minut w 180*C. 

Przestudzony placek z jagodami posmarować dżemem i przykryć drugim plackiem. 
Placek z kokosem można także odwrócić dnem do góry i polać polewą.


2 komentarze: