Czas płynie jak rzeka, ani się obejrzałam a już minęły dwa lata mojego blogowania. Na początku myślałam, że szybko mi się znudzi, ale z każdym dniem wciąga mnie to coraz bardziej. Spodobało mi się to do tego stopnia, że po roku założyłam drugiego bloga, aby móc wrzucać przepisy na potrawy wytrawne. Drugi rok był bardzo owocny. Zyskałam wielu czytelników, z niektórym z Was zaprzyjaźniłam się bliżej i mam nadzieję, że wielu poznam osobiście. W ciągu tych dwóch lat na blogu pojawiło się prawie 400 słodkich przepisów. Udało mi się nawiązać współpracę z sześcioma firmami, kilka moich przepisów zostało opublikowanych w prasie a bloga w tym drugim roku odwiedziło prawie 600 tysięcy osób. Dla niektórych to może nic wielkiego, ale dla mnie to wielki sukces i nagroda za trud włożony w tą stronę. Bo każdy, kto prowadzi bloga wie, że to ciężka i nieraz kosztowna praca. Przy tej okazji chciałabym podziękować wszystkim Wam, którzy czytacie i korzystacie z moich przepisów, bo bez Was nie byłoby tego bloga, nie miałabym dla kogo go pisać. Dziękuję za każde odwiedziny, za każdy komentarz, nawet negatywny, bo wiem dzięki nim wiem, że to co robię wzbudza w Was emocje i napędza do działania. Dziękuję i proszę o więcej. I mam nadzieję, że kolejny rok będzie jeszcze lepszy. Amen.
Jeżeli nie zanudziłam Was tą przemową to oczywiście zapraszam na tort urodzinowy. Prosty, może niezbyt elegancki ale w smaku bardzo dobry. Sernik gotowany w wydaniu tortowym.
Składniki:
na formę o średnicy 26 cm:
na ciasto ciemne:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 dużych jaj
- 50 g masła lub margaryny
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na ciasto jasne:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na przełożenie:
- 750 g sera na sernik
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 120 g rodzynek
- przyprawa do sernika Kamis
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1.4 szklanki mleka
- 150 g masła lub margaryny
na dekorację:
- beziki
- orzeszki w czekoladzie
dodatkowo:
- puszka kajmaku
Ciasto ciemne:
Masło roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na puch, ubijając na najniższych obrotach dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wlać masło i delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem i piec około 35 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Ciasto jasne:
Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodawać po żółtku. dodać mąkę przesianą i proszek, delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy i piec około 25 minut w 180*C. Przestudzić i przekroic.
Masa serowa:
Wszystkie składniki umiescic w rondelku grubym dnie, wymieszać i zagotować. Na dnie tortownicy ułożyć jedno ciemne ciasto. Wylać połowę ciepłej masy serowej, przykryć połową jasnego ciasta. Posmarować połową kajmaku i przykryc ciemnym ciastem.. Wylać resztę masy serowej i przykryć jasnym ciastem. Wyłożyć resztę kajmaku, udekorować bezami i orzeszkami w czekoladzie.
Bardzo apetyczny torcik:-)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego i życzę wielu smacznych pomysłów, z których bardzo chętnie skorzystam :) a wczoraj upiekłam sernik z kisielem i cała rodzina zachwycona! Pani przepisy nie zawodzą! Dziękuję i pozdrawiam. Kasia
OdpowiedzUsuńPodobnież Pani cieszy się nawet z negatywnych komentarzy -
OdpowiedzUsuńAle jeśli krytykować to trzeba wiedzieć za co?
Za takie cuda jakie Pani przedstawia na Blogu - to warto
ale wyróżniać -to niesamowite -
dziękuję,ale zawsze znajdzie sie ktoś, kto skrytykuje. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie a i nic nie jest doskonałe, aby mogło się obyć bez krytyki. Dlatego zawsze biorę ją na klatę:) Ale dziękuję za miłe słowa:)
UsuńWszystkie wpisy są wiosenne więc ja zaczynam zimowy. Pamiętam podobne ciasto piekła moja mama. Nie było w nim sera tylko masa migdałowa i cytrynowa.. ja chciałam spytać się czy w serowej masie konieczna jest przyprawa do sernika,czy można ją zastąpić ją innymi składnikami?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmożna ją zastąpić szczyptą kardamonu i skórką cytrynową lub zupełnie pominąć
Usuń