Ten tort zrobiłam na 80 urodziny mojej babci. Spotkanie było na dużą ilość osób, więc tort też był dość duży. Jasne biszkopty przełożone kremem cytrynowo-kokosowym na bazie lemon curd. Lekki, nie za słodki, kwaskowaty. Z chrupiącym prażonym kokosem w nadzieniu.
*foremka 24*24 cm:
Składniki:
na biszkopt:
- 8 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem cytrynowy:
- 3 jajka
- sok i skórka z 3 cytryn
- 3/4 szklanki cukru
- 60 g masła
dodatkowo na krem:
- 2 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu cytrynowego
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka kremówki
- 1 łyżka żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g kokosu
- 1 łyżka masła
na dekorację:
- krem maślany
- róże marcepanowe
- perełki cukrowe
Z podanych składników upiec biszkopt w 180*C około 30-40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Najlepiej upiec dzień wcześniej.
Na mleku ugotować budyń z cukrem i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody. Budyń zmiksować z kremem cytrynowym, koksem, kremówką i żelatyną. Przekładać blaty biszkoptowe. Wierzch posmarować i udekorować masą maślaną i ozdobami.
ŁADNY TORT ! NA PEWNO JEST SMACZNY . MOŻE GO KIEDYŚ WYPRÓBUJE .
OdpowiedzUsuń