tort cytrynowo-kokosowy na 80


Ten tort zrobiłam na 80 urodziny mojej babci. Spotkanie było na dużą ilość osób, więc tort też był dość duży. Jasne biszkopty przełożone kremem cytrynowo-kokosowym na bazie lemon curd. Lekki, nie za słodki, kwaskowaty. Z chrupiącym prażonym kokosem w nadzieniu. 

*foremka 24*24 cm:
Składniki:
na biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem cytrynowy:
  • 3 jajka
  • sok i skórka z 3 cytryn
  • 3/4 szklanki cukru
  • 60 g masła
dodatkowo na krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu cytrynowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka kremówki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g kokosu
  • 1 łyżka masła
na dekorację:
  • krem maślany
  • róże marcepanowe
  • perełki cukrowe
Z podanych składników upiec biszkopt w 180*C około 30-40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Najlepiej upiec dzień wcześniej. 
Krem cytrynowy (lemon curd): Jajka roztrzepać z cukrem i wlać do rondelka, ustawić na małym ogniu i mieszać około dwóch minut. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło. Gotować  mieszając aż zgęstnieje. Wystudzić. Kokos usmażyć na maśle.
Na mleku ugotować budyń z cukrem i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości  wrzącej wody. Budyń zmiksować z kremem cytrynowym, koksem, kremówką i żelatyną. Przekładać blaty biszkoptowe. Wierzch posmarować i udekorować masą maślaną i ozdobami. 


1 komentarz:

  1. ŁADNY TORT ! NA PEWNO JEST SMACZNY . MOŻE GO KIEDYŚ WYPRÓBUJE .

    OdpowiedzUsuń